Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena plina u Srbiji među najvišim u Evropi

Cijena plina u Srbiji među najvišim u Evropi

BEOGRAD, Cijene tečnog naftnog gasa (TNG) u Srbiji su među najvišim u Evropi, među kojima su, po visini, samo cijene u Danskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji, izjavio je Tanjugu Josip Kelemen iz Regionalnog udruženja za TNG.
On je naveo da je zbog toga, u prethodne dvije godine zabilježen pad prodaje TNG-a u Srbiji za oko 33 odsto, istakavši da takav trend postoji od kada je počela primjena akciza na TNG koje su među najvišim u Evropi.
Davanja državi u cijeni TNG-a u Srbiji iznose oko 60 odsto, zbog čega je cijena tog derivata visoka, kazao je Kelemen.
On je ocijenio da kompanije ne mogu da naprave veće ustupke na svoj račun da bi snizile cijenu TNG-a jer su, kako kaže, privrednici već dovoljno dali i ne mogu više, kada država uzima 60 odsto, a uz to Srbija nema dovoljno svojih resursa za proizvodnju TNG-a i ne može uticati na cijenu goriva i osuđena je da ga uvozi.
Uz dodatno povećanje akcize od početka ove godine, cijena TNG-a je porasla, a potrošnja tog derivata u Srbiji je pala, iako je Srbija nekad bila lider po potrošnji tog ekološkog goriva u regionu, rekao je Kelemen.
On je upozorio da se potrošači u Srbiji zbog svega toga ponovo okreću fosilnim gorivima, koji štetno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi, iako je TNG ekološki i ekonomski prihvatljivo gorivo, a to će se, kako je rekao, odraziti i na budžet kroz manje prihode od poreza i veća izdvajanja za lječenje od oboljenja koja prouzrokuju fosilna goriva.
Kelemen je naveo da je u Hrvatskoj na primjer, akciza na TNG samo 13 evra po toni, a u Srbiji 380 evra, dok je uobičajeni evropski prosjek 125 evra po toni.
Pored toga, u Hrvatskoj se daju i subvencije od 40 odsto cijene ugradnje mehanizama za prelazak automobila na korišćenje TNG, a to se radi i u Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Poljskoj. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti