Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasTotal napušta Tursku

Total napušta Tursku

ANKARA, Francuski naftni gigant Total namjerava da proda svoje aktivnosti distribucije goriva u Turskoj, zbog nezadovoljavajuće rentabilnosti u tom segmentu.

Cijene goriva u Turskoj više su nego u većini drugih evropskih zemalja, ali fiskalno opterećenje i propisi ograničavaju profitabilnost na tom tržištu koje broji oko 70 aktera, prenosi Rojters.

Ovo je razlog zbog kojeg Total želi da napusti aktivnosti distribucije, i u tom cilju angažovao je banku Societe Generale, saznaje agencija iz izvora bliskih kompaniji.

Total drži pet odsto turskog tržišta distribucije goriva, procjenjenog na oko 27 milijardi evra, što francusku grupaciju postavlja na šesto mjesto u tom sektoru.

Osnovana 1992, turska filijala Total indirektno zapošljava oko 10 hiljada ljudi i posluje na 440 benzinskih stanica, što je, kako se navodi, skroman broj u odnosu na 2.200 stanica koje drži Petrol ofisi, najveći akter u tom segmentu na turskom tržištu.

Prodaja aktivnosti distribucije neće značiti potpuno povlačenje sa turskog tržišta, pošto ova francuska kompanija tu prodaje i mnoge hemijske proizvode. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti