Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGubitak NIS-a od 39 miliona evra

Gubitak NIS-a od 39 miliona evra

BEOGRAD, Naftna industrija Srbije /NIS/ je u prva tri mjeseca ove godine imala neto gubitak od 4,7 milijarde dinara /oko 39 miliona evra/, prije svega zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja zaliha nafte koja je kupljena po višim cijenama.

U saopštenju ove kompanije navodi se da je u prvom kvartalu 2015. godine NIS poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima.

“Prva tri mjeseca obilježili su veoma niske cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je NIS uspio da poveća ukupan promet naftnih derivata za šest odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2014. godine, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano za dva odsto.

Povećan je obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe i iznosio je 14 odsto više nego prije godinu dana, odnosno 29,5 milijarde dinara /oko 244 miliona evra/.

Ukupan efekat mjera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova u prvom kvartalu iznosio je 800 miliona dinara /oko 6,6 miliona evra/.

Investicije NIS-a u prva tri mjeseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara /58 miliona evra/, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti