Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKinezi "smirili" cijenu nafte

Kinezi “smirili” cijenu nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su tokom trgovanja u Aziji bile stabilne, pošto je Centralna banka Kine snizila kamatnu stopu i povećala izglede za snažnijom tražnjom tog energenta.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi deset centi na 59,29 dolara, dok je nafta tipa “brent” za junsku isporuku u Londonu poskupila šest centi na 65,45 dolara, prenosi agencija Frans pres.
Centralna banka Kine je juče snizila referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, jer nastoji da pruži podsticaj domaćoj privredi koja je prošle godine registrovala najsporiji tempo rasta od 1990. godine.

“Efekti rezanja kamatne stope su pozitivni i vjerovatno će doprinijeti podizanju tražnje nafte u kineskoj privredi. Očekujemo da bi kasnije danas obim trgovanja trebalo da poraste, i da će cijene dodatno ojačati”, izjavio je tržišni strateg australijske kompanije “CMC markets”, Majkl Mekarti.

Podizanju cijena nafte je, prema ocjenama analitičara, doprinio i snažan rast zapošljavanja u SAD i niža stopa nezaposlenosti.

Naime, izvještaj američkog ministarstva rada je u petak pokazao da je u privredi SAD u aprilu otvoreno 223.000 novih radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na sedmogodišnji minimum od 5,4 odsto. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti