Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrekomjerne zalihe oborile naftu

Prekomjerne zalihe oborile naftu

NJUJORK, Terminske cijene nafte su danas pale, nakon što je jedan bivši katarski ministar energetike upozorio članice OPEK-a da ne smanjuju proizvodnju.

To je izazvalo bojazan od prekomjernih globalnih zaliha.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 59,21 dolar, dok je nafta tipa “brent” za junsku isporuku u Londonu pojeftinila dvanaest centi na 64,79 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Abdulah al-Atijah, koji je bio na čelu katarskog ministarstva energetike gotovo dvije decenije, izjavio je juče da će članice OPEK-a morati da, prije smanjenja proizvodnje, postignu obavezujući ugovor sa državama-proizvođačima nafte koje nisu članice tog naftnog kartela.

“U suprotnom članice OPEK-a će izgubiti udio na tržištu, a drugi će uživati više cijene i proizvoditi veće količine nafte. OPEK ne može i neće smanjiti proizvodnju, osim ako ključni proizvođači van OPEK-a ne udruže snage”, izjavio je Atijah novinarima u Kuvajtu.

Dvanaestočlani naftni kartel je u novembru prošle godine zadržao postojeći nivo proizvodnje, uprkos sunovratu cijena nafte. Ova grupa, predvođena Saudijskom Arabijom, zadovoljava oko 30 odsto globalnih potreba za naftom, podsjeća francuska agencija. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti