Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRazgovori o učešću Srbije u "Turskom toku" u fazi konsultacija

Razgovori o učešću Srbije u “Turskom toku” u fazi konsultacija

BEOGRAD, Predsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko rekla je da je učešće Srbije u “Turskom toku” zasad u fazi konsultacija, ali da Rusija svakako garantuje pouzdane isporuke gasa Srbiji.

Matvijenko je na kraju dvodnevne posjete Srbiji rekla da Rusija, nezavisno od toga kakve će se odluke dalje donositi, bezuslovno garantuje pouzdanu isporuku gasa Srbiji, prenosi ruska agencija “Sputnjik”.

“To je naša bratska, prijateljska zemlja, najvažniji partner, i ekonomski i politički, u jugoistočnoj Evropi. Sad se vode pregovori, konsultacije o tome kako će se to pitanje dalje rješavati. To pitanje je sada u fazi razmatranja. U svakom slučaju, Srbiji će biti garantovano obezbijeđen ruski gas”, rekla je Matvijenko.

Matvijenko je podsjetila da je Rusija namjeravala da izgradi “Južni tok” da bi osigurala isporuke ruskih energenata na evropsko tržište, ali da je pod pritiskom politike EU učinila sve da taj projekat ne bude realizovan.

“Zahvaljujući povoljnoj političkoj klimi koju su stvorila rukovodstva naših zemalja, našem vjekovnom prijateljstvu, istoj vjeri, bliskosti naših kultura, tradicija, jezika, danas nema ni najmanje sitnice koja bi bila mrlja na našim odnosima”, dodala je Matvijenko.

Prema njenim riječima, to je dobar temelj da bi se aktivno razvijala ekonomska saradnja “i biznis se na to odaziva”.

Matvijenko je rekla da je mnogo ruskih kompanija zainteresovano da radi na srpskom tržištu.

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji što je zauzimala principijelan stav i usaglasila sva pitanja realizacije “Južnog toka” na teritoriji Srbije, koji bi, kako je istakla, bio koristan za Srbiju.

“Nažalost, pod pritiskom EU i prepreka koje su postavljane morali smo odustanemo od `Južnog toka` i počeli smo da razrađujemo paralelne varijante. Kao varijanta u dogovoru sa Turskom donesena je odluka o izgradnji `Turskog toka`”, navela je Matvijenko.

Ona je istakla da je tokom razgovora u Beogradu bilo riječi o čitavom kompleksu bilateralnih odnosa, posebno ekonomskoj saradnji, za koju je rekla da je u usponu.

Podsjetila je da “Ruske željeznice” učestvuju u modernizaciji srpskih pruga, za šta je Srbija od Rusije dobila kredit od 800 miliona dolara.

“Porastao je za 1,7 puta i izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju”, rekla je ona, navodeći da joj je tokom susreta predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da je Srbija zainteresovana za ruske investicije u agrarni sektor Srbije.

Matvijenko je navela da je Naftna industrija Srbije /NIS/, u koju je ruski “Gaspromnjeft” uložio više od dvije milijarde dolara, sada jedna od najmoćnijih kompanija u Srbiji, jedan od najvećih poreskih obveznika i poslodavaca, naglasivši da će taj rad biti nastavljen kako bi NIS postao i regionalni akter na energetskom tržištu.

Matvijenko je napomenula da su Rusija i Srbija zajedno obilježile 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a prošle godine je zajednički obilježeno 70 godina oslobođenja Beograda od fašista, dok je predsjednik Srbije prisustvovao u Moskvi proslavi povodom 70 godina pobjede nad fašizmom.

“Naši narodi su se zajedno borili protiv fašizma i zajedno su dostojno obilježili taj veliki datum”, rekla je Matvijenko. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti