Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiVelike geostrateške igre sa energentima

Velike geostrateške igre sa energentima

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je moguće da do Srpska dođe direktan tok gasa iz Rusije, kako god se gasovod zvao.

Dodik je rekao da EU ruši “Južni tok” jer je izgradila “Sjeverni tok” na istoj bazi, na gotovo istim izvorima gdje je trebalo da ide ruski gasovod, te da je na istim principima taj gas već distribuiran u Njemačkoj.

“Pošto se duže vrijeme govori o tome šta će biti sa EU, biće jak onaj koji ima energetski resurs ili tranzitni resurs. Ako nemate sigurne izvore tog resursa onda ste ugroženi, niste suvereni. Očigledno je to velika strategija o kojoj malo ko govori“, ocijenio je Dodik za Radio Republike Srpske.

On smatra da su u pitanju velike geostrateške igre i da je riječ o “pakovanju svijesti budućih par vijekova”.

“Pakovanje podrazumijeva kako ovladati energetskim resursima i kako, ako ne možete da ovladate izvorima, da ovladate tranzitnim tokovima. U suštini će vladati onaj koji bude imao izvore i koji bude imao tranzitne tokove”, rekao je Dodik.

On je naveo da su poznate činjenice da su resursi nafte u svijetu na izdisaju, da se govori o periodu od 30 do 40 godina, što znači da će, ukoliko se ne nađe neka nova neočekivana količina, svi pogoni koji se zasnivaju na tom energentu morati da se prebace na neki drugi, kao što je gas.

“Poznato je da zemlje evroazijske zone – Rusija, Azerbejdžan, Iran i druge imaju najveće poznate količine gasa na svijetu i da oni žele od toga, naravno, da imaju koristi, a ne kao što je u nekim zemljama sada bogatim naftom, koje su ostale siromašne, a samo velike multinacionalne kompanije imale su korist”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska, razumijevajući te tendencije, gotovo na samom koncipiranom projektu “Južni tok”, zamolila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uključi u taj projekat, što se i dogodilo.

“I to će ostati za neko buduće vrijeme. Vjerujem da je moguće da dođemo do nečega što se zove direktan tok iz Rusije, kako se god on zvao”, rekao je Dodik. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti