Srijeda 6. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija zbog nesmanjene globalne proizvodnje

Nafta jeftinija zbog nesmanjene globalne proizvodnje

NJUJORK, Cijene nafte su danas pale, usljed zabrinutosti zbog nesmanjenog obima globalne proizvodnje i prevelikih zaliha, naveli su analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 59,81 dolar, dok je nafta tipa “brent” za junsku isporuku u Londonu pojeftinila dva centa na 66,64 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Cijene nafte su pale, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da druge zemlje nadoknađuju to što su SAD smanjile proizvodnju tog energenta iz škriljaca”, izjavio je tržišni analitičar singapurske kompanije “CMC Markets”, Nikolas Teo, i dodao da veća proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) signalizira da taj naftni kartel “dobija cjenovni rat putem vraćanja tržišnog udjela od Amerikanaca”.

Cijene nafte su od juna do januara ove godine izgubile preko 60 odsto vrijednosti, jer je OPEK u novembru odbio da smanji proizvodnju, uprkos prekomjernim globalnim zalihama.

Članice OPEK-a bi trebalo da se sastanu 5. juna u Beču kako bi razgovarale o zajedničkom nivou proizvodnje, koji je trenutno na 30 miliona barela dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti