Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHamović: Prvi megavati struje krajem godine

Hamović: Prvi megavati struje krajem godine

STANARI, Predsjednik kompanije EFT Vuk Hamović rekao je danas u Stanarima, na obilježavanju 10 godina rada Kompanije EFT RiTE “Stanari”, da su prva testiranja Termoelektrane predviđena krajem godine kada će i prvi megavati struje biti isporučeni na energetsku mrežu.

Na svečanoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, presjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske i brojne druge visoke zvanice, Hamović je zahvalio Vladi Republike Srpske i lokalnoj zajednici na podršci i stvorenom ambijentu u kojem svi mogu da budu zadovoljni – radnici da primaju redovno plate, kompanija profit, a država da ubire poreze.

“Ovdje smo došli pre deset godina i planiramo da ostanemo mnogo duže. Planiramo da vidimo sebe kao dio zajednice u kojoj smo integrisani”, naglasio je Hamović.

On je dodao da su svi ekološki standardi u Rudniku i termoelektrani “Stanari” u skladu sa evropskim, ako se ima u vidu da su zakoni u BiH mnogo blaži.

Hamović je najavio da će se u narednom periodu broj radnika sa sadašnjih 600 biti povećan na 900, sa tendencijom rasta jer se planiraju novi projekti.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao da je današnja svečanost poručuje da lokalna zajednica sigurno ima dobru saradnju na ostvarenju jedinstvenog cilja – razvoj realnog sektora.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izrazio je zadovoljstvo činjenicom da jedan od vodećih britanskih investitora EFT Grupa ulaže u Rudnik i termoelektranu “Stanari”.

“Kao ambasador Ujedinjenog Kraljevstva zalažem se za razvoj ekonomije i veoma mi je drago da napredujemo u ovom smislu“, rekao je Ferguson.

Ambasador Kine u BiH Lei Jianzhong čestitao je desetogodišnjicu rada Kompanije EFT Rudnik i termoelektrana “Stanari”.

“Vaš poslovni uspjeh je ekonomski i komercijalni razvoj Kine i BiH doveo u novu fazu. Želim i nadam se da će EFT grupacija više poslovno jačati i da će privredna saradnja biti nastavljena”, rekao je Jianzhong.

Termoelektrana u Stanarima biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 2.000 gigavat časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona.

Pod nazivom “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane “Stanari” sa kineskom firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Po završetku izgradnje, Termoelektrana će upošljavati oko 900 radnika.
To će biti prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti