Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGubitak RITE Ugljevik za tri mjeseca veći od sedam miliona KM

Gubitak RITE Ugljevik za tri mjeseca veći od sedam miliona KM

UGLJEVIK, Preduzeće Rudnik i Termoelektrana Ugljevik (RiTE) u prvom kvartalu ove godine napravilo je gubitak u poslovanju veći od sedam miliona KM.

Time je spirala negativnog poslovanja nastavljena, budući da je RiTE Ugljevik i prošlu godinu završio s neto gubitkom od 11.015.543 KM.

Ovo preduzeće iz sastava “Elektroprivrede RS-a” je za period januar – mart ove godine godine imalo ukupne prihode od 31.038.205 KM, a rashode u iznosu od 38.135.972 KM, navodi se u finansijskom izvještaju objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Rukovodstvo RiTE Ugljevik tvrdi da negativan finansijski rezultat poslovanja preduzeća u periodu januar – mart 2015. godine nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka.

Iako je proizvodnja električne energije veća za četiri posto od planirane za navedeni period, ostvareni prihodi od prodaje električne energije i uglja u iznosu od 35.500.000 KM nisu bili dovoljni za pokriće rashoda – uvjeravaju u upravi.

Na veličinu iskazanog negativnog rezultata poslovanja RiTE Ugljevik, u iznosu od 7.098.000 KM, uticalo je, tvrde, smanjenje vrijednosti zaliha uglja od 4.828.000 KM na dan 31.marta 2015. godine, što je posljedica smanjenja količine uglja na zalihi za 125.224 tonu u odnosu na 1.januar 2015. godine.

Potrebno je naglasiti da je sredinom aprila započeo planirani remont postrojenja Termoelektrane, te se zbog sklonosti uglja ka samozapaljenju nivo zaliha uglja svodi na minimum – navode u rukovodstvu RiTE Ugljevik.

Tvrde da je na poslovni minus utjecalo i povećanje troškova amortizacije za 900.000 KM, što je rezultiralo aktiviranjem novonabavljenih sredstva i opreme krajem 2014. godine, kao i povećanje zakonskih obaveza, u prvom redu po osnovu naknade za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne, pri čemu je iznos navedene naknade za ostvarenu proizvodnju električne energije u prvom kvartalu povećan za 1,43 milion KM.

U RiTE Ugljevik su naveli i da je to preduzeće u prvom kvartalu ostvarilo proizvodnju električne energije od 477.304 MWh, što je za četiri posto više od planirane proizvodnje električne energije, sa proizvodnjom uglja od 409.594 tone i proizvodnjom otkrivke od 1.392.999 metara kubnih čvrste mase, čime je obezbjeđeno redovno i kontinuirano snabdijevanje termoelektrane ugljem za potrebe ostvarenja proizvodnje električne energije.

Takođe, navode i da su realizovane investicije u iznosu od 9.292.000 KM. Fena

1 KOMENTAR

  1. ŠTO ONDA KUPUJETE NOVI NAJSKUPLJI BAGER OD 150 mio EUR, bacate novac za politiku,… ?
    Ja sam sve svoje dionice prodao i zbog takvog rada u 10 godina izlazim iz BLBEERZE, zauvijek.
    Draga vlada Federacije i Srpske, sramota, prešišala vas več Makedonija, sledi Kosovo i druge zemlje. A PAMETNIM POŠTENIM, RADNIM LJUDIMA SAVJET, IZLAZITE S TOG SR.N.A .

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti