Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEU podržala južni gasni koridor

EU podržala južni gasni koridor

RIGA, Učesnici samita EU u Rigi podržali su projekat južnog gasnog koridora koji povezuje rezerve ovog energenta u području Kaspijskog mora sa članicama EU zaobilazeći Rusiju, te početak isporuke Ukrajini iz Mađarske, Poljske i Slovačke.
“Učesnici su istakli potrebu za energetskim tržištima koja dobro funkcionišu sa stabilnim, transparentnim regulatornim okvirom koji je pozitivan prema investitorima, za vladavinom prava i postepenom liberalizacijom tržišta”, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon samita u Rigi.

Takozvani Južni gasni koridor /Southern Gas Corridor/ predstavlja sistem cjevovoda, od kojih su neki izgrađeni, a neki su tek u planu, koji će da spoje područje Kaspijskog mora i EU sa zemljama Kavkaza zaobilazeći Rusiju.

Ovaj sistem uključuje gasovode Južni Kavkaz, Trans-Analodiju i Trans- Adrijatik. Koridor prelazi teritorije Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Grčke i Albanije.

Južni koridor pojavio se kao zamjena za projekat “Nabuko” koji je bio veoma popularan u prethodnoj deceniji, ali je morao da bude otkazan zbog manjka investicija, podsjeća TASS.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti