Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDeskalaci: Evropa ne može da posluje bez ruskog gasa

Deskalaci: Evropa ne može da posluje bez ruskog gasa

RIM, Evropa i Italija ne mogu da posluju bez ruskog gasa, bez obzira na povećanje ponuda na energetskom tržištu, rekao je direktor italijanskog energetskog giganta “Eni” Klaudio Deskalci.

Deskalci je naglasio da, iako je u Evropi značajno porasla ponuda na tržištu gasa, ruski gas ostaje nezamjenjiv, između ostalog i zato što je najjeftiniji.

“U Rusiji znaju da Evropa ne može da posluje bez ruskog gasa, ali i Rusiji su potrebni evropski energetski ugovori”, rekao je Deskalci u intervjuu listu “Republika”.

Deskalci je dodao da je u naftnoj industriji saradnja sa Rusijom pod pritiskom sankcija.

On je izrazio nadu u razvoj saradnje sa Iranom nakon ukidanja embarga.

Prema njegovom mišljenju, Teheran ima veliki potencijal na energetskom tržištu, naročito ako predloženi oblik ugovora bude više u skladu sa međunarodnim standardima.

Direktor italijanskog energetskog giganta rekao je da kompanija “Eni” nastavlja sa radom u Libiji, uprkos lošoj bezbjednosnoj situaciji u toj sjevernoafričkoj zemlji.

“Naše of šor platforme se nalaze 120 kilometara od obale i mi smo sasvim sigurni u njihovu bezbjednost. Nešto je teža situacija sa objektima na kopnu. Tako je nalazište Abu-Atifel zatvoreno već više od godinu dana, dok ostali objekti rade, uz znatno veće mjere bezbjednosti i pojačanu zaštitu osoblja”, rekao je Deskalci.

On je ukazao na neophodnost stvaranja jedinstvenog evropskog energetskog tržišta.

“Evropi je neophodno jedinstveno energetsko tržište, jer mi proizvodimo svega 35 odsto potrebne energije. Sada imamo 28 tržišta bez jedinstvene baze podataka i usklađene infrastrukture. To dovodi do toga da cijene energenata stalno rastu. Od toga imaju koristi jeftiniji resursi, kao što je ugalj. Ali, on je i manje ekološko gorivo”, ukazao je Deskalci.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti