Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti"Donfang" zainteresovan za izgradnju novog bloka TE "Gacko"

“Donfang” zainteresovan za izgradnju novog bloka TE “Gacko”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada Srpske zainteresovana i opredijeljena za gradnju nove, moderne termoelektrane u Gacku koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene električne energije i doprinijeti ekonomskom razvoju Srpske i otvaranju novih radnih mjesta.

Đokić je dodao da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proljeće iduće godine, zbog čega je planirano da Memorandum o razumijevanju između Vlade Srpske i kineske kompanije “Donfang elektrik” bude potpisan početkom idućeg mjeseca.

“Uvjeren sam da će kroz saradnju `Donfanga`, kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme u svijetu i jednog od vodećih međunarodnih izvođača projekata u oblasti energetike, i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sistema Republike Srpske izgradnja novog bloka TE `Gacko` ubrzo početi”, rekao je Đokić.

Đokiću je šef Kancelarije kineske kompanije “Donfang” za centralnu i istočnu Evropu Liang Jongbin danas uručio pismo namjere u vezi sa saradnjom u realizaciji ovog projekta.

Ministar Đokić naglasio je da je za Republiku Srpsku veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane u Stanarima.

Jongbin je istakao spremnost kineske kompanije da ubrzano realizuje ovaj projekat, a kao prednost “Donfanga”, osim bogatog iskustva u izgradnji termoelektrana, naveo je i podršku Vlade Kine i finansijskih institucija koje mogu da ponude najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u Republici Srpskoj.

On je posebno zahvalio Đokiću na ukazanom povjerenju, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

U pismu namjere, između ostalog, navodi se da je za ovu kinesku kompaniju veoma važan razvoj energetike u Republici Srpskoj, uključujući i izgradnju novog bloka TE “Gacko” instalisane snage do 350 megavata.

Kompanija “Donfang” je tokom proteklih pet godina, kroz realizaciju ugovora po principu “ključ u ruke” za TE “Stanari”, stekla bogato iskustvo u oblasti realizacije termoenergetskog projekta u skladu sa standardima EU i domaćim zakonskim propisima, u saradnji sa lokalnim partnerima i lokalnim dobavljačima u Republici Srpskoj. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti