Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMinistri dogovorili donošenje dva akciona plana

Ministri dogovorili donošenje dva akciona plana

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović dogovorili su donošenje Akcionog plana o obnovljivim izvorima energije i Akcionog plana za energetsku efikasnost.

Sastanak u Sarajevu organizovao je ministar Šarović kako bi se sagledala aktuelna pitanja u energetskom sektoru koja proizilaze iz međunarodnih obaveza BiH, posebno kada je riječ o obavezama iz Trećeg energetskog paketa EU.

Šarović je izrazio nadu da bi donošenje akcionih planova moglo biti realizovano do jeseni, odnosno do oktobra ove godine.

“Dogovorili smo se da ćemo o pitanju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva i posebno implementacije direktive koja se odnosi na količinu sumpora u nekim od tečnih naftnih goriva postići progres. Dogovoreno je da posredstvom radne grupe sastavljene od relevatnih predstavnika nadležnih institucija krenemo u implementaciju, odnosno izmjenu i dopunu ove odluke”, rekao je on.

Šarović je napomenuo da tokom susreta nije bilo riječi o modelima kako će se razriješiti pitanje Zakona o gasu, ali je postignuta saglanost da je potrebno da se u domaće zakonodavstvo implementiraju evropske direktive koje se odnose na sektor gasa, uključujući veleprodajno i maloprodajno tržište.

“Izrazili smo zajedničku spremnost da implementiramo Treći energetski paket i u ovoj oblasti, a mišljenje o modalitetima – jedan ili dva identična ili harmonizovana zakona – daće kompetentni predstavnici koje će delegirati nadležna ministarstva”, dodao je Šarović.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović izjavio je novinarima da je spreman da bude ispunjeno sve što je potrebno iz međunarodnih obaveza koje je BiH potpisala te da bi politiku trebalo držati po strani iz tog procesa.

“Mislim da smo na ovom sastanku učinili dobar korak u tom pravcu”, dodao je Bajrovič. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti