Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPuna podrška institucija Srpske izgradnji HE "Mesići-Nova"

Puna podrška institucija Srpske izgradnji HE “Mesići-Nova”

PALE, Izgradnja Hidroelektrane “Mesići-Nova”, deset miliona KM vrijedne investicije u dolini rijeke Prače na području opštine Rogatica, koja će sutra svečano biti puštena u rad, od početka je imala podršku svih institucija Republike Srpske i plod je dobro osmišljenog, sveobuhvatnog i ekonomski opravdanog projekta.

Krajnji rezultat ovog projekta ogleda se u tome da je u rekordnom roku izgrađena najsavremenija hidroelektrana protočno-derivacionog tipa u regionu.

Projekat je od početka imao i podršku svih institucija Republike Srpske, a svi koji su učestvovali u njegovoj realizaciji ostavljaju iza sebe trajnu vrijednost – hidroelektranu čija je proizvodnja iz obnovljivog izvora energije i koja će moći uspješno da radi narednih 70 godina, rečeno je u “Elektrodistribuciji” Pale.

“Hidroelektrana je rezultat naše pameti, vrhunskog znanja inženjera i stručnjaka različitih profila, te višegodišnjeg zajedničkog zalaganja svih zaposlenih i Uprave ‘Elektrodistribucije’ Pale, koji su posljednjih godina nastojali da stvore pretpostavke za ozbiljniji razvojni iskorak preduzeća i obezbijede njegovu dugoročnu stabilnost”, navode u “Elektrodistribuciji” Pale.

Iz takvog pristupa proistekla je i ova velika, deset miliona KM vrijedna investicija, koju je “Elektrodistribucija” Pale najvećim dijelom obezbijedila iz sopstvenih sredstava kroz dugogodišnje uspješno poslovanje.

Uspostavljanje punog povjerenja sa oko 60.000 krajnjih kupaca električne energije na području trinaest opština u ovom dijelu Republike Srpske, koje je za rezultat imalo i praktično maksimalnu naplatu, omogućilo je “Elektrodistribuciji” Pale da kroz višemilionska ulaganja u elektromrežu i druge objekte gotovo trostruko smanji distributivne gubitke.

Tako je stvoren realan izvor prihoda za zapošljavanje neophodnog stručnog kadra, tekuće investicione aktivnosti, te realizaciju kapitalnih projekata, kakav je izgradnja Hidroelektrane u Mesićima.

Hidroelektrana “Mesići-Nova” ima instalisanu snagu pet megavata i projektovanu godišnju proizvodnju 24 gigavat-časa električne energije.

To je najsavremenija hidroelektrana uvezanih tehnoloških cjelina, sa ulaznom građevinom i dovodnim tunelom proticajnog profila 4,9 metara kvadratnih, koji omogućava protok 12 metara kubnih vode u sekundi, cjevovodom pod pritiskom i mašinskom zgradom u kojoj se nalaze tri agregata sa “francis” turbinama vertikalnog tipa i pripadajućom elektro-mašinskom opremom.

Potpuno je automatizovana i posjeduje centralni “skada” sistem nadzora i upravljanja, koji omogućava daljinski monitoring, upravljanje i planiranje proizvodnje, što je svjetski standard u ovoj oblasti.

Posmatrano sa ekonomskog aspekta, izgradnja ovog objekta donijeće “Elektrodistribuciji” Pale godišnji prihod veći od tri miliona KM, što je izuzetan potencijal za novo investiranje i novo zapošljavanje.

Uprava “Elektrodistribucije” Pale smatra da je ovo preduzeće realizacijom projekta izgradnje HE “Mesići-Nova” potvrdilo odgovornost i opravdalo očekivanja kako svojih vlasnika, Vlade Republike Srpske i sitnih akcionara, tako i lokalnih zajednica i partnera.

U ovom poslu ostvarena je uspješna saradnja sa domaćim, ali i uglednim kompanijama iz nekoliko evropskih zemalja, a posebno radnika “Elektrodistribucije” Pale koji u ovakvim poduhvatima mogu jasno prepoznati brigu za budućnost preduzeća i njegovu stabilnost. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti