Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrpska će donijeti novi zakon o električnoj energiji

Srpska će donijeti novi zakon o električnoj energiji

SARAJEVO, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je da će Srpska donijeti novi zakon o električnoj energiji, čime će sveobuhvatno riješiti pitanje potrebe za liberalizacijom tržišta koja se postavlja pred BiH u okviru obaveza prema Evropskoj energetskoj zajednici.

“Predstavnici Evropske energetske zajednice znaju da ovdje postoji struktura koja nije ista kao u drugim evropskim zemljama, ali da postoji spremnost da usaglasimo pristup pitanjima od zajedničkog interesa, a tamo gdje postoji različit interes razgovaraćemo i kroz stručne timove tražiti najbolja rješenja”, rekao je Đokić novinarima u Sarajevu nakon susreta sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Reufom Bajrovićem.

Kada je riječ o gasu i gasnoj politici, Đokić kaže da će s obzirom da se priprema značajan promet ovog energenta na području cijele BiH, Republika Srpska do kraja godine donijeti zakon o gasu.

“Mi imamo Zakon o gasu, ali ono što u ovom trenutku treba da prihvatimo od zahtjeva Evropske energetske zajednice podrazumijeva veći obim promjena postojećeg zakona, pa to onda mora biti novi zakon”, pojasnio je Đokić.

On je rekao da je današnji sastanak bio posvećen primjeni Trećeg energetskog paketa Evropske energetske zajednice i zahtjevima prema državama članicama koje su dio ukupne evropske energetske politike.

“BiH i oba njena entiteta su od 2002. godine u ovom programu i pripadaju ovoj zajednici, te na taj način participiraju u njenim aktivnostima u smislu izrvršavanja određenih obaveza i provođenja određenih politika“, podsjetio je Đokić.

On je ocijenio da je današnji sastanak bio sadržajan, koristan i efikasan, te da je izražena spremnost da se zajedno radi na određenim pitanjima poput poboljšanja kvaliteta tečnih naftnih goriva za koje postoje vrlo jasne obaveza i uslovi pod kojima se promet može odvijati.

Prema njegovim riječima, tokom susreta je otvoreno i pitanje podrške investicijama u BiH kroz izmjene tarifnih postupaka u pogledu carinskih opterećenja za uvoz određene robe.

Đokić je najavio da bi naredni sastanak mogao da bude održan za mjesec dana, te da bi tada domaćini mogli da budu entitetski ministri zaduženi za energetiku.

Sastanak u Sarajevu organizovao je ministar Šarović da bi se sagledala aktuelna pitanja u energetskom sektoru koja proizilaze iz međunarodnih obaveza BiH, posebno kada je riječ o obavezama iz Trećeg energetskog paketa EU. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti