Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaCvijanović: Radom smo došli do rezultata

Cvijanović: Radom smo došli do rezultata

ROGATICA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas zadovoljstvo što je Vlada Srpske bila sastavni dio projekta izgradnje Hidroelektrane “Mesići-Nova” čija je vrijednosti 10 miliona KM.

“Pokazali smo da kada tačno znamo šta želimo da postignemo, onda možemo da radimo brzo, koncentrisano, da uključimo sve institucije i brzo dođemo do konačnog rezultata”, rekla je Cvijanovićeva na svečanosti ovaranja Hidroelektrane u Mesićima kod Rogatice.

Ona je istakla da je bilo mnogo učesnika u ovom projektu čiji rad je trebalo koordinisati da bi se postigao konačan rezultat – izgradnja ove hidroelektrane.

“Nadam se da će ovo biti okidač za neke druge projekte. Želimo da vidimo da svako naše preduzeće u ‘Elektroprivredi Srpske’ pokaže potentnost koja je potrebna, s obzirom na sam potencijal kojim raspolažemo”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se sa projektima nije stajalo ni u vrijeme krize i dodala da je ovo prostor na kome se prave neki od najvećih energetskih objekata u cijeloj regiji.

“Uvijek su dobrodošli strani i domaći investitori, ali mi je zadovoljstvo što smo u ovom slučaju mi investitori”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su od velike važnosti i neki sitniji projekti, koji su značajni za domaći energetski sektor i privredu Srpske.

“U tom smislu vidim dalju perspektivu i budućnost. I u sferi obnovljivih izvora energije se u budućnosti planira realizacija mnogo sitnih, ali značajnih projekata”, kaže Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor “Elektrodistribucije” sa Pala Ljubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu “Mesići-Nova”, projekat vrijedan 10 miliona KM. Srna

2 KOMENTARI

  1. Koliko je meni poznato za dest godina vladavine SNSD ovo je prvi projekat ove vrste koji je ralizovan, iako je potencijal u ovom sektoru u RS ogroman. Lep prosek nema sta. Zasto elektrodistribucija Pale nije realizovala hidroelektrane na reci Bistrici kad je na njih imala koncesije, nego je koncesije poklonila Kalderi, a ova posle toga preprodala Cesima. Uglavnom, za skoro 10 god od kad je data koncesija nije uradjeno skoro nista, a pitanje je i da li ce od toga uopste i biti nesto.

  2. Dobro reče Petar. Skupio se sav politički vrh RS da otvori jednu malu hidroelektranu od 5 MW, kao da je velika centrala od 100 ili 200 MW. Šta je sa izgradnjom (koncesijama) za velike hidroenergetske projekte na Donjoj Drini (šetiri), Srednjoj Drini (tri), Gornjoj Drini (Buk Bijela, itd.), ali i ostalim rijekama širom RS (Vrbas, Bosna, Neretva, itd). JEDNO VELIKO NIŠTA I SVE JE OSTALO NA PRAZNIM OBEĆANJIMA. A tim rijekama odlazi (PROTIČE) u nepovrat ogromno bogatsvo, TJ. milioni i milioni EUR-a godišnje. Sve zbog loše ili promašene poslovne politike u energetskom sektoru, kako aktuelne vlasti, tako i onih koji su bili prije njih. podijelili su, i još uvijek dijele, koncesije firmama i pojedincima koji niti imaju sredstava niti iskustva da realizuju tako ozbiljne projekte. A cijela RS bi mogla da živi samo od hidroenergije i ne bi trebala da se zadužuje ni jednu KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti