Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHidroelektrana "Mesići-Nova" je uspjeh Vlade Srpske

Hidroelektrana “Mesići-Nova” je uspjeh Vlade Srpske

ROGATICA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da izgradnja Hidroelektrane “Mesići-Nova” predstavlja novi uspjeh Vlade Srpske u energetskom sektoru.

On je najavio finalizaciju i intenziviranje niza novih projekata poput novog termobloka u TE “Gacko 2”.

“Za sektor energetike u Republici Srpskoj otvaranje ovakvih objekata znači mnogo. Jako je važno da je “Elektroprivreda Republike Srpske” putem svog zavisnog preduzeća “Elektrodistribucije Pale” izgradila ovaj objekat”, rekao je Đokić novinarima u Mesićima kod Rogatice.

On je podsjetio da će Hidroelektrana “Mesići-Nova”, instalisane snage 4,9 megavata, proizvoditi 24 gigavat časa električne energije u toku jedne godine i ostvarivati godišnji prihod od 3,15 miliona KM.

“Ova investicija vrijedna 10 miliona KM samo je jedan pokazatelj naše odlučne namjere kao Vlade i ministarstva da podstičemo sopstvenu elektroprivredu da bude nosilac izgradnje novih energetskih objekata u narednom periodu”, rekao je Đokić.

On je istakao da je naredne sedmice sa kineskom kompanijom “Don Fang”, koja je partner u izgradnji Termoelektrane “Stanari”, planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju i spremnosti na obostranu saradnju za izgradnju novog termobloka “Gacko dva” instalisane snage do 350 megavata.

“U te aktivnosti će se intenzivno krenuti u toku ove godine. Očekujem da ćemo nastaviti i dalje sa aktivnostima gdje će `Elektroprivreda Republike Srpske` biti nosilac izgradnje velikih energetskih objekata“, rekao je Đokić.

On je naglasio da aktuelna Vlada kreće u taj projekat, za koji je uvjeren da će u narednim godinama dati velike rezultate, omogućiti daleko veći obim proizvodnje električne energije u Srpskoj i obezbijediti daleko veću dobit koju će ostvarivati “Elektroprivreda Republike Srpske”.

“To će obezbijediti novo zapošljavanje, povećanje vrijednosti domaćeg bruto proizvoda, a Republika Srpska dobija niz pozitivnih efekata ovom politikom koju vodimo u sektoru energetike”, rekao je Đokić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor “Elektrodistribucije” Pale Ljubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu “Mesići-Nova”, projekat vrijedan 10 miliona KM. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti