Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaMikrodom sam će za sebe proizvoditi struju

Mikrodom sam će za sebe proizvoditi struju

BRATISLAVA, Život u ekološkom domu upravo je otišlo korak dalje. Slovačka firma “Nice Architecs” kreirala je mobilnu kapsulu za život, koja dobija energiju od vjetra i sunca.
Ideja je da ekokapsula može biti položena bilo gdje na svijetu i da će biti pogodna za život i na udaljenim područjima bez osnovne infrastrukture za stanovanje.
Svaka ekokapsula se samostalno napaja energijom, zahvaljujući snažnim baterijama, te filtracionom sistemu za vodu. Takođe je jednostavno premještati kapsulu, jer je relativno malena i ima tek nešto više od 11 kvadrata prostora. Ali, proizvođači tvrde da je sasvim komforna za život dvoje odraslih. Unutra se nalaze krevet, mala kuhinja, kupaonica, te mali radni prostor sa stolom i stolcima. Ima i tekuću vodu, tuševe s toplom vodom, te WC.
Kapsula ima solarne ćelije, te vjetrenjaču kojima napaja bateriju, a proizvođači tvrde da možete samostalno koristiti ovu futurističku kolibu i do godine dana u pustoši.
Nije otkriveno još koliko košta jedna takva ekokapsula, ali prve prednarudžbe najavljuju se već za kraj 2015. godine, te isporuka u prvoj polovini 2016. godine. Nezavisne novine

5 KOMENTARI

  1. E, ovo bi bilo zanimljivo isprobati. Cena ce verovatno biti neverovatna za nase uslove, ali svakako ce biti interesantno cuti utiske onih koji budu mogli da borave u ovoj kuci.

  2. Energetski gubici zbog neadekvatne stolarije

    Kada prozori ili vrata iz nekog razloga ne dihtuju kako treba, dolazi do energetskih gubitaka tj. rasipanja energije, tako da ne moramo posebno naglašavati koliko je nemoguće zagrejati ili rashladiti prostoriju ukoliko je stolarija dotrajala i rasušena. To rasipanje se dešava i preko centra, a naravno i preko ivica i okvira prozora i vrata. Eliminisanje ili smanjenje razmene vazduha između prostorije i spoljašnje sredine može u velikoj meri poboljšati energetsku efikasnost objekata. Tako da je prvi korak ka povećanju energetske efikasnosti objekta zamena stare, dotrajale stolarije.

    Postizanje energetske efikanosti ugradnjom PVC stolarije

    Savremeno građevinarstvo je okrenuto izgradnji energetski efikasnih objekata, novim materijalima, ali i tom kako uz što nižu cenu građevinskih elemenata i ispunjavanje estetskih kriterijuma zahtevnih kupaca postići maksimalne energetske uštede. PVC stolarija je svojim izuzetnim osobinama, konkurentnom cenom i lakim održavanjem već duži niz godina pravi lider u odnosu na druge materijale od kojih se izrađuje stolarija. Omogućuje moderan dizajn i kreiranje raznovrsnost oblika i boja koje je veoma jednostavno uklopiti u sve modernije stanove i poslovne prostore, ali i one tradicionalnijeg tipa.

    http://www.alustolarijabeograd.rs/pvcialustolarija-blog_PVC-stolarija-i-energetska-efikasnost.html

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti