Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPočeo godišnji remont na postrojenjima Hidroelektrana na Trebišnjici

Počeo godišnji remont na postrojenjima Hidroelektrana na Trebišnjici

TREBINJE, Na postrojenjima Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, jednog od najstabilnijih proizvođača struje u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske”, danas je počeo redovni godišnji remont, za koji će ova firma izdvojiti znatna sredstva, potvrdio je Srni izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ljubomir Zotović.

Zotović je pojasnio da su remontni radovi počeli na Hidroelektrani /HE/ “Trebinje jedan” i da će trajati 40 dana, s tim da je prvih 10 dana beznaponsko stanje, nakon čega će po svakom agregatu remont trajati po 10 dana.

On kaže da je riječ o uobičajenim aktivnostima i da se vrše sva potrebna ispitivanja prikidača, transformatora i ostale opreme.

U periodu remonta HE “Trebinje jedan” radiće se sanacija radnih kola turbina, kao i druge prateće aktivnosti koje će doprinijeti stabilnosti i funkcionalnosti elektrane.

Zotović kaže da će ovo vrijeme biti iskorišteno i za ispitivanje prisustva toksičnih materija u turbinskom i generatorskom prostoru na čemu insistira konsultant i finansijer tih aktivnosti, s obzirom da slijedi revitalizacija postrojenja HE “Trebinje jedan”.

“S obzirom da je sistem uvezan sa HE `Dubrovnik`, radiće se i remont na toj elektrani, na agregatu dva, dok će se na agregatu jedan izvršiti potpuna revitalizacija”, istakao je Zotović, dodajući da su ti radovi obimniji i da će trajati pet mjeseci.

U okviru remonta vrši se i pražnjenje vodom dovodnog tunela HE “Dubrovnik”, dok su obavljenim predaktivnostima vršena mjerenje gubitaka vode iz tunela koji su se neznatno povećali, ali u granicama dopuštenog.

Svake godine nakon pražnjenja tunela vrši se njegov obilazak u cijeloj dužini od 16,5 kilometara i vizualno se prate promjene u tunelu.

Zotović kaže da su te aktivnosti preduslovi za izvođenje građevinskih radova u dovodnom tunelu HE “Dubrovnik” za poboljšanje kvaliteta obloge i smanjenja gubitaka u dovodnom tunelu.

Tokom prošle sedmice rađen je remont i na postrojenju HE “Trebinje dva”, gdje je izgrađen novi sistem upravljanja elektranom.

U HET-u su istakli da je ovo preduzeće za prvih pet mjeseci prebacilo plan proizvodnje, te su najavili stabilan i pouzdan rad elektrana i nakon remontnih aktivnosti. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti