Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAntić: Povezivanje na gasovod iz Bugarske do 2018. godine

Antić: Povezivanje na gasovod iz Bugarske do 2018. godine

BEOGRAD, Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da bi gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske trebalo da bude završena do 2018. godine kako bi u 2019. godini kroz taj gasovod potekle prve količine gasa.

On je poslije potpisivanja Protokola sa zasjedanja Srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju, novinarima rekao da su tim dokumentom definisani dodatni elementi dvosmjernog gasovoda koji će biti dug 150 kilometara i imati kapacitet 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Antić je rekao da će se 60 odsto gasovoda nalaziti na teritoriji Srbije i da će Bugarska podržati Srbiju da dio sredstava za izgradnju te dionice obezbijedi iz fondova EU.

On je podsjetio da je Bugarska uz pomoć EU već obezbijedila finansiranje svoje dionice gasovoda.

Antić je rekao da će gasovod obezbijediti energetsku sigurnost i dodatne izvore gasa za obje države.

On je podsjetio da je Srbija otvorena za sve projekte koji u Srbiju mogu da dovedu gas, ali i da ona ne odlučuje o tome da li će se graditi “Turski tok” ili neki drugi gasovod.

“Od nas zavisi gasna interkonekcija sa Bugarskom i sada smo fokusirani na taj projekat, da bi Srbija imala više opcija za snabdijevanje gasom”, rekao je Antić.

On je pojasnio da dvosmjerna interkonekcija sa Bugarskom znači da Srbija može u budućnosti da ima pravac snabdijevanja gasom iz Azerbejdžana, Turkmenistana ili da se možda nadovezuje na pravac iz Alžira… ali i da Bugarska ima mogućnost da preko teritorije Srbije povuče iz nekog pravca gas za svoje potrebe.

“Veoma je važno da ima prostora da poslovni odnosi dvije zemlje jačaju i da se unapređuju”, poručio je Antić, uz napomenu da ona neće biti samo u oblasti energetike nego i poljoprivrede, saobraćaja, zaštite životne sredine i drugo.

Protokol o saradnji odnosi se i na završetak istočnog kraka Koridora 10 i na modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad. Unapređenju saradnje treba da doprinese i poslovni forum bugarsko-srpskih kompanija, njih 97, koje su se danas susrele u Privrednoj komori Srbije.

Ministar ekonomije Bugarske Božidar Lukarski je rekao da će dalju realizaciju projekta izgradnje gasovoda omogućiti planirano potpisivanje protokola između nadležnih ministarstava Srbije i Bugarske.

“Bugarska već ima gasnu interkonekciju sa Rumunijom i Grčkom”, rekao je Lukarski i istakao da je i za Srbiju i Bugarsku važno da imaju diverzifikaciju izvora gasa.

Bugarski ministar energetike susreo se i sa ministrom turizma Srbije Rasimom Ljajićem kada je rečeno da je u prvom kvartalu ove godine turista iz Bugarske u Srbiji bilo za preko 80 odsto više nego u istom periodu lani.

Unapređenje saradnje sa Bugarskom moguće je i kroz projekte prekogranične saradnje za šta se iz IPA fondova krajem juna očekuju nova sredstva.

Robna razmjena Bugarske i Srbije je oko 600 miliona evra godišnje i u prvom tromjesečju ove godine bilježi trend rasta. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti