Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMihajlović: Srbija treba da se okrene svim izvorima gasa

Mihajlović: Srbija treba da se okrene svim izvorima gasa

BEOGRAD, Ministar građevinarstva i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija nikako ne treba da bude isključiva u pogledu obezbjeđivanja izvora energetske stabilnosti.

“Treba da se okrenemo svim izvorima gasa. To ne bih posmatrala kao pitanje da li se okrećemo lijevo ili desno, nego da li hoćemo zaista da podignemo našu energetsku bezbjednost”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da Srbija mora da završi svaki gasovod koji može, a da se najbrže može realizovati projekat Niš-Dimitrovgrad, prenose beogradski mediji.

“On može biti realizovan za dvije do dvije i po godine ako se za to odlučimo i ako krenemo u taj posao. Nemamo ništa protiv svih drugih gasovoda o kojima se govori, na primjer `Turskog toka`, ali pitanje je koliko vremena će proći dok ne budemo to izgradili”, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da Srbija nikako više ne smije da bude isključiva, podsjetivši da je, dok se pričalo o “Južnom toku”, postojala velika isključivost prema svim drugim gasovodima.

“Ne mislim da je to dobro. Koliko god gasovoda može kroz Srbiju da prođe za nas je dobro zato što gas uvozimo, nemamo ga, a s druge strane želimo da ga koristimo”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je podsjetila da Srbija trenutno ima jednu rutu kojom dobija gas i da je ozbiljno pitanje da li će i na koji način zaista dobijati gas dalje preko Ukrajine.

“Nije rješenje za Srbiju da skladišti gas u bilo kojoj drugoj državi pored Banatskog dvora koji ima. To nije dovoljno, nije sigurno. To se mnogo plaća. Ne postoji nijedan razlog zašto ni u prethodnim godinama nismo završili projekat Niš-Dimitrovgrad”, zaključila je Mihajlovićeva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti