Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiMoguće poskupljenje struje u Federaciji

Moguće poskupljenje struje u Federaciji

SARAJEVO, Gubici sedam rudnika uglja u Federaciji BiH koji su u konzorciju sa “Elektroprivredom BiH” u 2014. dostigli su 84 miliona KM.

Predstavnici Sindikata rudara u FBiH upozorili su juče premijera Federacije BiH Fadila Novalića i resornog ministra Reufa Bajrovića da će, ukoliko se do kraja ovog mjeseca ne pronađe način da se gubici izmire, rudarima kroz nabavku bolje opreme omoguće bolji uslovi rada, te rudnicima da subvencija, tražiti druge načine da ostvare svoja prava.

Zbog svega, kako je u Sarajevu nakon sastanka sa predstavnicima šest rudnika iz konzorcija, sindikatom, predstavnicima “Elektroprivrede BiH” i premijerom FBiH Fadilom Novaćem, resorni ministar Reuf Bajrović rekao, subvencionisanje koje rudari traže, može se riješiti na tri načina, i to poskupljenjem struje za 1,5 feninga po kilovat-satu u FBiH, smanjenjem administracije ili umanjenjem troškova rudnika i “Elektroprivrede BiH”.

Po svemu sudeći, najizvjesnije je da će doći do poskupljenja električne energije u FBiH, jer je Elvedin Grabovica, direktor “Elektroprivrede BiH”, na pitanje novinara potvrdio da je o tome razgovarano.

“Jeste, ali ne mogu vam ja reći hoće li doći do poskupljenja, to je na Vladi FBiH”, rekao je Grabovica te istakao da su rudnici subvencionisani sa 170 miliona KM, ali da investicije nisu polučile rezultate.

On je prenio i da predstavnici rudara žele promjenu na čelnim pozicijama te da su istakli da hoće obrazovane i sposobne, a ne politički podobne ljude.

Grabovica je konstatovao da rudnici i dalje generišu gubitke, ocijenivši da je radi popravljanja stanja u rudnicima potrebno uputiti u parlamentarnu proceduru zakon o subvencionisanju rudnika.

On je istakao da bi sredstva od subvencija od 1,5 feninga po kilovat-satu električne energije bila isključivo trošena za investiranje u rudnike.

Bajrović, pak, nije mogao potvrditi da će doći do poskupljenja struje, objasnivši da je sastanak bio konstruktivan, ali da nije iznjedrio rješenja.

“Moramo naći sistemsko rješenje koje će uključivati sve interesne skupine, uključujući i penzionere”, rekao je Bajrović.

Fadil Novalić, premijer FBiH, juče je u Sarajevu nakon sastanka sa predstavnicima rudarskog sektora i “Elektroprivrede” kazao da je akcenat razgovora bio na dokapitalizaciji rudnika i obezbjeđivanju subvencionisanja rudnika, te najavio da će Svjetska banka biti pozvana da pomogne u rješavanju problema.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara u FBiH, kazao je da svi rudnici u Evropi imaju subvenciju za svoj rad, ali ne i rudnici u FBiH.
“Ako ne budu rješavani naši problemi, neće biti dobro”, poručio je Husić.

Sarajlija Sedin Begović vjeruje kako će se problemi u rudnicima u FBiH rješavati tako što će domaćinstvima ponovo posukupjeti električnu energiju.

“Niko više u ovom gradu, a ni u ovoj državi ne vjeruje da će vlasti smanjivati administraciju i tako namirivati gubitke. Zna se da će to sve opet biti po džepovima građana, koji su, nažalost, već odavno prazni”, kaže on.

Bez priče o imenovanjima

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da na sjednici Vlade FBiH u utorak neće raspravljati o spornim imenovanjima u preduzećima u kojima FBiH ima veći ili manji udio.

Reuf Bajrović, miniitar energetike, industrije i rudarstva u FBiH, rekao je da će o tim “gorućim pitanjima razgovarati kasnije”. Istakao je da je od početka konstituisanja Vlade upozoravao na zakon kada je riječ o imenovanjima u javnim preduzećima i preduzećima u kojima je Vlada većinski vlasnik, da imenovanja u kojima se Vlada ne slaže treba ostaviti po strani. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti