Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOštetili Rafineriju u Brodu za šest miliona maraka

Oštetili Rafineriju u Brodu za šest miliona maraka

BROD, Okružnom tužilaštvu u Doboju policija je podnijela izvještaj protiv četiri odgovorna lica u Rafineriji nafte Brod i agenciji za nekretnine iz Banjaluke za zloupotrebu službenog položaja, kroz koji je Rafinerija oštećena za oko 6,1 milion maraka.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, dvoje od četvoro osumnjičenih za kriminalne radnje kojima su za nekoliko godina kroz geodetsko snimanje i izradu topografskog plana “zgrnuti” milioni su Aleksander Litvinenko i Sergej Kraščuk, bivši direktori u Rafineriji, koji su trenutno u Rusiji.
Sve je počelo 2009. godine, kada se na ugovor o upisivanju nekretnina koji je Rafinerija imala sklopljen s banjalučkom agencijom, zaključuju aneksi za geodetska snimanja iako agencija nije imala potrebne dozvole za to.
“Na osnovu ispostavljenih faktura, Rafinerija je agenciji isplatila 473.901 KM, a poslove snimanja je stvarno, po cijeni od 114.613 KM, prema nalogu agencije iz Banjaluke, izvršilo preduzeće iz Istočnog Sarajeva, ovlašteno za izvođenje radova”, kazao je danas Dragan Prodanović, načelnik CJB Doboj.
Sve to pratila je i prikrivala jedna od zaposlenih u Rafineriji, koja je bila nadzorni organ i koja je ovjerila obračun usluga.
U julu 2010. godine Rafinerija ponovo potpisuje novi aneks ugovora, kojim se ugovara izvođenje novih geodetskih poslova snimanja komunalnih uređaja.
Opet po istom kalupu, agencija iz Banjaluke izdaje lažne i prenaduvane fakture, sve za puno manje novca radi firma iz Istočnog Sarajeva, s tim da je u ovom poslu Rafinerija oštećena za 3,8 miliona maraka, agencija zarađuje 2,6 miliona, a sve opet svojim potpisom ovjerava nadzorni organ.
Treća i posljednja pljačka, bar kada su ovi poslovi u pitanju, desila se takođe 2010. godine, kada Rafinerija agenciji isplaćuje 659.587 KM za izradu topografskog plana, iako su ti poslovi bili sastavni dio ugovoren aneksom, a koji je već jednom plaćen.
“Agencija ispostavlja fakturu na ime izvedenih radova koja je netačno prikazana i u značajnoj mjeri uvećana, a sve se moglo vidjeti u fakturi preduzeća iz Istočnog Sarajeva koje je izvršilo radove. Plaćanjem ovog računa Rafinerija je oštećena za 820.071 KM”, saopšteno je iz CJB Doboj.
Prodanović je kazao da je ovim nezakonitim radnjama Rafinerija nafte Brod oštećena za 6.190.265 KM, dok je agencija iz Banjaluke protivpravno zaradila 4.838.297 KM. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti