Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOpredjeljenje za izgradnju drugog Bloka TE "Gacko"

Opredjeljenje za izgradnju drugog Bloka TE “Gacko”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je nadu da će sa kineskom kompanijom “Donfang elektrik korporejšn” biti postignut sporazum da narednih godina bude izgrađen Blok dva termoelektrane /TE/ “Gacko” kapaciteta do 350 megavata instalisane snage po principu “ključ u ruke”.

Đokić je rekao tokom razgovora sa predstavnicima ove kompanije u Banjaluci da je od njih prije nekoliko dana dobijeno pismo namjere sa iskazanom voljom da se pristupi pripremi i realizaciji ovog projekta, te je organizovan današnji sastanak na kojem su počeli konkretni razgovori.

“Narednih dana, nakon što se o sadržaju sastanka i pisma namjere upozna Vlada Srpske i nakon davanja odobrenja za ovaj projekat, započeće konkretne aktivnosti čija prva faza podrazumijeva potpisivanje memoranduma o saradnji i definisanja preduslova saradnje, a nakon toga bi se pristupilo izradi studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti izgradnje objekta”, naveo je Đokić.

On je dodao da već postoji mnoštvo ranije obrađenih elemenata za izradu studije izvodljivosti, te da će u izradi te studije kompanija “Donfang” biti i stručni konsultant.

Đokić je istakao da je ovo važan projekat za elektroenergetski sistem, ali i uopšte za razvoj Republike Srpske, kao i da to neće biti jedini projekat iz oblasti energetike na kojem će se raditi u narednom periodu.

“Projekat izgradnje Bloka dva TE `Gacko` ispunjavao bi sve kriterijume Evropske energetske zajednice koje smo dužni ispoštovati i ugraditi u realizaciji ovakvih projekata”, naglasio je Đokić.

On je podsjetio da Srpska već ima iskustvo u saradnji sa ovom kineskom kompanijom u izgradnji TE “Stanari”, koja bi trebalo da bude završena u novembru.

Đokić je rekao da su predstavnici kineske kompanije ponudili stvaranje finansijskih pretpostavki za realizaciju ovog projekta putem podrške kineske Vlade, odnosno Kineske izvozne banke.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić rekla je da se nikada nije odustajalo od izgradnje Bloka dva TE “Gacko”, koji je u stvari zamjenski blok.

“To ne znači da taj blok, nakon što bude izgrađen, ne bi radio uporedo sa postojećim blokom. Treba imati u vidu da je Blok jedan pušten u rad 1983. godine i da, po primjeni direktiva EU o ekološkom standardima, moramo posmatrati taj postojeći blok u koji je potrebno uložiti znatna sredstva”, istakla je Milekićeva.

Ona je dodala da bi ta sredstva trebalo da budu uložena zbog ekoloških prilagođavanja postojećeg bloka ili ga u dogledno vrijeme treba zamijeniti novim blokom ukoliko se to pokaže ekonomski isplativije.

Prema njenim riječima, kineska kompanija bi za izgradnju Bloka dva obezbijedila 85 odsto kreditnih sredstava.

Potpredsjednik kompanije “Donfang elektrik korporejšn” Lan Zehai rekao je da je Vlada Republike Srpske iskazala interesovanje za izgradnju Bloka dva TE “Gacko”, naglašavajući da ova kompanija, zajedno sa Vladom i “Elektroprivredom” Srpske može uspješno realizovati ovaj projekat.

Prema njegovim riječima, ovo je svjetski vrlo respektabilna kompanija koja ima iskustva u izgradnji elektrana širom svijeta.

Zehai je podsjetio da je prije par godina u Banjaluci potpisao ugovor o realizaciji projekta izgradnje TE “Stanari” koji će biti završen uskoro, navodeći da će ta termoelektrana biti puštena u komercijalni rad naredne godine.

Kompanija “Donfang elektrik korporejšn” spada u vodeće kompanije u svijetu koje se bave izgradnjom energetskih objekata i opreme i u prošloj godini ostvarila je prihod od 22 milijarde dolara. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti