Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEnergetski gigant RiTE nastavlja sa dobrim poslovanjem

Energetski gigant RiTE nastavlja sa dobrim poslovanjem

UGLJEVIK, Ministar industruje, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je prilikom posjete Rudniku i termoelektrani /RiTE/ Ugljevik da ove godine preduzeće može i mora da ostvari pozitivan finansijski rezultat od najmanje pola miliona maraka, uz dodatno angažovanje uprave i organa preduzeća.

Đokić je obišao površinski kop rudnika i postrojenja termoelekrane u pratnji direktora “Elektrodistribucije Republike Srpske” Branislave Milekić i rukovodstva RiTE Ugljevik, gdje će prisustvovati godišnjoj skupštini akcionara.

“Važno je da se u toku godine nastavi normalno snabdijevanje dovoljnim količinama uglja za proizvodnju koja je planirana u obimu od 1.679 gigavata, što je značajno povećanje u odnosu na 1.590 gigavata u 2014. godini”, rekao je Đokić novinarima.

Kao važno pitanje on je najavio i pitanje procesa odsumporavanja, što je trenutno najveći projekat započet u okviru “Elektroprivrede Srpske”, za šta je otvoren postupak izbora izvođača koji će u ovom poslu učestvovati narednih godina.

“Želimo da ova elektrana bude u sistemu proizvođača električne energije koji ispunjavaju osnovne ekološke standarde energetske zajednice koji su vrlo rigorozni u pogledu emisije štetnih gasova i zato termoelektrana treba da uđe u ovaj projekat”, istakao je Đokić.

Prema riječima ministra, jedna od tema na današnjem sastanku je i proces koji je protiv BiH ranije pokrenula Elektroprivreda Slovenije, odnosno tužba vrijedna 1,4 milijarde KM, podnesena na osnovu ranijih ulaganja u bivšoj Jugoslaviji.

On je podsjetio da je Slovenija bila jedan od suinvestitora u izgradnji termobloka dva u Ugljeviku i da je zahtjev upućen prema BiH prenesen najvećim dijelom na RiTE Ugljevik, a u toku je priprema za početak arbitražnog procesa.

“Moramo krajnje odgovorno i vrlo pažljivo voditi ovaj proces koji smo u prvoj fazi dobili 2014. godine, kada je proces okončan pred sudovima Republike Srpske u korist `Elektroprivrede Srpske` i RiTE Ugljevik”, istakao je Đokić.

On je dodao da je predstojeća arbitraža druga vrsta pravne aktivnosti u kojoj će se na drugi način pristupati borbi za zaštitu interesa Srpske.

“Mi smatramo da termoelektrana Ugljevik i `Elektroprivreda Republike Srpske` ne mogu ni u kom slučaju prihvatiti toliko finansijskog opterećenja koliko je podneseno u odštetnom zahtjevu i očekujemo da arbitraža može biti završena u korist Srpske“, zaključio je Đokić.

On je pohvalio organizaciju rada, poslovanje i izvršavanje planskih dokumenata u RiTE Ugljevik, koja godišnje proizvodi oko 30 odsto struje u Republici Srpskoj.

“Želimo profitabilnu termoelektranu koja će stabilno poslovati i dati doprinos uspjehu `Elektroprivrede Republike Srpske`, a u narednim godinama želimo `Elektroprivredu Srpske` koja će biti još više osposobljena i kao investitor, da gradi nove velike energetske objekte”, poručio je Đokić.

Đokić je novinarima rekao da, uprkos traženim uštedama i u RiTE Ugljevik, neće biti otpuštanja radnika.

“Nema otpuštanja, mogu biti otpušteni samo oni koji ne izvršavaju svoje radne zadatke u skladu sa zakonom, ali direktor i uprava moraju da sve koji ovdje rade i zaposle”, dodao je Đokić.

On je ukazao i na veliki problem RiTE Ugljevik koja ima gotovo 300 invalida rada koji ne mogu da rade i zarade platu, ali je ocijenio da je to kompleksan problem za koji će se tražiti najbolje rješenje.

Ministar je naglasio da u narednom periodu zapošljavanje u RiTE može da bude samo krajnje zamjenski za radnike koji odlaze, kontrolisano i uz posebne saglasnosti, što će značiti minimalan broj novih radnika u ovom gigantu koji zapošljava 1.600 ljudi.

Direktor RiTE Ugljevik Žiko Krunić rekao je novinarima da će na godišnjoj skupštini akcionara biti razmatran plan poslovanja za tekuću godinu i da se očekuje pozitivno poslovanje od oko pola miliona maraka.

On je podsjetio da je prošlu godinu RiTE završila sa gubitkom zbog kvara na generatoru, koji je otklonjen.

Krunić je podsjetio da Vlada Republike Srpske insistira na uštedama u poslovanju i da će se troškovi u ovom preduzeću maksimalno racionalizovati, uz investiranje samo u vitalne dijelove preduzeća.

Direktor “Elektrodistribucije Republike Srpske” Branislava Milekić rekla je novinarima da je RiTE Ugljevik, kao i “Elektriprivreda Srpske” u cjelini prethodnih pet godina intenzivno ulagala u revitalizaciju proizvodnih postrojenja, da bi se podigla pogonska spremnost i sigurnost kapaciteta i postigla što veća proizvodnja električne energije.

Ona je rekla da je samo na ime uvođenja dodatne naknade za korištenje prirodnih resursa “Elektroprivreda” uplatila za sedam mjeseci prošle godine 10,8 miliona KM, od čega RiTE Ugljevik 2,3 miliona KM.

Prema riječima Milekićeve, sve što se radilo prethodnih godina ima za cilj da RiTE Ugljevik nastavi sa upješnim radom u okviru sistema “Elektroprivrede Republike Srpske” sa što prihvatljivijim cijenama električne energije iz ovog postrojenja.

“Imajući na umu veliki nivo fiksnih troškova, samo velikom proizvodnjom možemo postići da termoelektrane rade sa ovakvim cijenama kakve imamo u Srpskoj”, ukazala je Milekićeva.

Ona je istakla da politika “Elektroprivrede” i Vlade Republike Srpske nije otpuštanje radnika i niko od radnika neće dobiti otkaz zbog očekivane racionalizacije, iako je planirano jedan odsto manje sredstava za bruto lična primanja zaposlenih u odnosu na prošlu godinu, a sa većim brojem zaposlenih.

To znači, istakla je Milekićeva, da će se morati provesti organizacione promjene i da će plate biti zadržane kod radnika koji su nosioci proizvodnje, a da će se kod ostalih radnika praviti racionalizacija, da bi svi radnici ostali zaposleni, uz prirodan odliv po osnovu penzionisanja i prelaska u druga preduzeća.

Odgovarajući na pitanje o poskupljenju struje u Republici Srpskoj, Milekićeva je podsjetila da su zavisna preduzeća podnijela zahtjeve regulatornoj komisije za prosječno povećanje cijene od 8,68 odsto.

Prema njenim riječima, komisija je ovih dana nekim zavisnim preduzećima dostavila nacrt rješenja o povećanju cijena struje, prema kojem će prosječno povećanje cijena električne energije biti nešto manje nego što je zahtjevom iskazano. Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti