Četvrtak 30. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja uoči sastanka OPEC-a

Nafta skuplja uoči sastanka OPEC-a

LONDON, Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, ali je taj rast bio ograničen uoči ključnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), na kojem će nivo proizvodnje “crnog zlata” po svoj prilici biti zadržan na dosadašnjem nivou, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u julu poskupjela je na Njujorškoj berzi dva centa na 58,02 dolara, dok je nafta tipa “brent” za julsku isporuku u Londonu poskupjela osam centi na 62,11 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“OPEC će, kako se vjeruje, zadržati postojeći nivo proizvodnje, što bi moglo da podstakne nova strahovanja u vezi sa prezasićenošću tržišta pa očekujemo blagi pad cijena”, navodi analitičar singapurske firme “CMC markets” Nikolas Teo.

Zvaničnici 12-članog OPEC-a sastaju se u Beču da bi razgovarali o ciljevima proizvodnje. Organizacija koja proizvodi oko trećinu svjetske nafte je na prethodnom sastanku u novembru zadržala nivo proizvodnje nafte od 30 miliona barela dnevno, što je dijelom doprinijelo da cijene nafte u januaru padnu na šestogodišnji minimum.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti