Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNastavak istraživanja nafte u Obudovcu

Nastavak istraživanja nafte u Obudovcu

ŠAMAC, Načelnik opštine Šamac Savo Minić izjavio je danas da je kompaniji “Jadran-Naftagas” iz Banjaluke odobren nastavak istraživanja nafte na teritoriji Republike Srpske, što znači i u šamačkoj Mjesnoj zajednici Obudovac, u kojoj je ranije iskopana bušotina.

Minić je rekao da je obaviješten da je analiza uzorka koji je uzet iz bušotine u Obudovcu pokazala da je sirova nafta dobrog kvaliteta i da može da se eksploatiše.

“Posljednji podaci su dobri jer nafta odgovara kvalitetu koji je neophodan za dalju preradu sirove nafte i istraživanje se nastavlja, odnosno biće još bušotina”, istakao je Minić.

On je napomenuo da je to za opštinu Šamac strateški projekat. “Bićemo ucrtani na mape prirodnih bogatstava koja su u ovom momentu od neprocjenjive koristi kada je u pitanju ne samo eksploatacija, nego i ljudi koji će biti angažovani za tu ekspoloataciju”, rekao je Minić.

On je dodao da će doći i do dodatnog punjenja opštinskog budžeta s obzirom na ugovor o koncesiji koji je zaključila Vlada Republike Srpske sa preduzećem “Jadran-Naftagas”.

“Obaviješteni smo od `Jadran-Naftagasa` da predstoje određeni postupci kojima se utvrđuju potencijalne zalihe sirove nafte na području Obudovca i očekujemo da će dugoročni efekti biti značajni kada je u pitanju sam razvoj opštine i ulaganje u ovakvu infrastrukturu”, rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, eventualna eksploatacija nafte u Obudovcu bi opštini Šamac donijela na godišnjem nivou i do 800.000 KM, a ta sredstva bi se trošila prema namjeni za ruralni i nerazvijeni dio opštine. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti