Petak 1. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOPEK odlučio da zadrži isti nivo proizvodnje

OPEK odlučio da zadrži isti nivo proizvodnje

BEČ, Organizacija zemalja proizvođača nafte /OPEK/ odlučila je danas da ne mijenja obim proizvodnje ovog energenta još šest mjeseci, uprkos upozorenjima o mogućem padu cijene i želji Irana da poveća izvoz.

Saudijski ministar za naftu Ali al Naimi objavio je ovakav ishod poslije sastanka u Beču i dodao da će se članice ove organizacije ponovo sastati u decembru.

Cijene nafte oporavile su se za više od trećine, nakon što su u januaru pale na 45 dolara za barel, što je bilo najmanje u posljednjih šest godina.

Naimi je rekao da je zadovoljan ovakvom odlukom. On je uoči sastanka izjavio da očekuje da će proizvodnja na manjim poljima nafte biti umanjena čak i sa sadašnjim cijenama.

U narednim mjesecima očekuje se dinamična diskusija o obimu proizvodnje nafte, pošto Iran i Libija planiraju da “odvrnu slavine” poslije višegodišnje umanjene proizvodnje.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh tražio je od članica OPEK-a da njegovoj zemlji daju više prostora i omoguće joj isporuku milion barela nafte na dan kada sankcije Zapada budu formalno ublažene.

Libija, koja je i dalje opterećena građanskim ratom, nada se da će udvostručiti proizvodnju na oko milion barela dnevno do septembra ukoliko njene ključne luke nastave da rade.

Barel sirove nafte danas se prodaje za nešto manje od 62 dolara, što je blizu najniže cijene u posljednjih sedam sedmica.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti