Subota 9. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaPuštena u rad solarna elektrana

Puštena u rad solarna elektrana

UGLJEVIK, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić svečano je danas pustio u rad solarnu elektranu instalisane snage 240 kilovata koja se nalazi u krugu Termoelektrane Ugljevik.

“Na Svjetski dan zaštite čovjekove okoline, Elektroprivreda Republike Srpske i njeno zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik promovišu kulturu izgradnje objekata iz obnovljih izvora energije i podstiču i druge na takvu aktivnost”, rekao je Đokić.

On je pohvalio rad RiTE Ugljevik, kao i njihovo nastojanje da se uključe u svjetske tokove proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i podsjetio da ovaj energetski gigant proizvodi oko 30 odsto struje u Srpskoj.

“Republika Srpska je u pogledu energetskog paketa preuzela niz Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, pri čemu se podstiče izgradnja elektrana iz obnovljivih izvora energije i sve aktivnosti na zaštiti čovjekove okoline”, istakao je Đokić.

Inženjer Miroslav Gavrić rekao je novinarima da je solarna elektrana izgrađena za vlastite potrebe RiTE kao ogledni objekat, a u planu je izgradnja solarne elektrane mnogo veće snage na velikim površinama degradiranog zemljišta rudnika uglja.

On je podsjetio da je kompanija dužna da nakon eksploatacije degradirano zemljište ponovo privede namjeni, a izgradnja solarnih elektrana je jedna od mogućnosti da se to obezbijedi u budućnosti.

Sadašnja solarna elektrana projektovana je na 330.000 kilovat časova godišnje, uz vlastito ulaganje RiTE Ugljevik oko pola miliona maraka.

Gavrić je rekao da ova lokacija ima do 1.300 kilovat časova po metru kvadratnom godišnje prosječno zračenje sunca, što je među boljim lokacijama u Srpskoj. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti