Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostU Doboju obilježavanje Svjetskog dana životne sredine

U Doboju obilježavanje Svjetskog dana životne sredine

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je da će 5. jun – Svjetski dan životne sredine biti obilježen u Doboju, gradu koji je najviše stradao u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama.

Golićeva je rekla da su poplave primjer dramatičnog uticaja čovjeka na prirodu i opomena šta čovječanstvo može očekivati ukoliko ne shvati da je planeta Zemlja ugrožena.

“Građanima Doboja koji budu sa nama u gradskom parku biće dijeljene sadnice, štedne sijalice, eko-torbe i edukativni materijal koji poučava kako malim koracima možemo učiniti mnogo na zaštiti životne sredine i prirodnih resursa”, naglasila je Golićeva, i dodala da će Svjetski dan životne sredine Ministarstvo obilježiti u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske.

Navodeći da se priroda mijenja i da klimatske promjene dovode do povećane učestalosti vremenskih nepogoda, Golićeva je istakla da su svi nivoi vlasti u BiH pristupili stvaranju preduslova za ublažavanje klimatskih promjena.

“U posljednjih pet godina urađeno je mnogo. Izrađeni su modeli klimatskih promjena za BiH, usvojena je Strategija prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja za BiH, a uskoro ćemo početi i izradu akcionog plana na osnovu ove strategije”, rekla je Golićeva za “Glas Srpske”.

Golićeva je podsjetila da je Ministarstvo kao imenovani organ u ime BiH za UN Konvenciju o klimatskim promjenama izradilo prvi i drugi nacionalni izvještaj BiH, te da je u toku priprema trećeg, kao i da je Ministarstvo u ime BiH imenovano kao kontakt institucija za Zeleni klimatski fond iz kojeg će zemljama pogođenim klimatskim promjenama biti dostupno 100 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti