Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOd zemlje do zemlje ušteda dvadesetak evra

Od zemlje do zemlje ušteda dvadesetak evra

NOVI SAD, One koji vlastitim autom krenu na more ovih dana svakako će zanimati gde je u regionu najisplativije kupovati gorivo. Kako sada stvari stoje, ako krenete na Jadran, onda bi dobro bilo da rezervoar punite u Bosni i Hercegovini, a ako se uputite ka Grčkoj, onda zemlju ljetovanja svakako treba izbjeći i gorivom se obezbjediti i za dolazak i za povratak.
Cijena sirove nafte je veoma promenljiva i malo ide na niže, malo na više, ali se za poslednjih dvadesetak dana nije mnogo promjenila.
Tako je barel nafte tipa brent u petak koštao nešto malo više od 62 dolara, što je za oko dolar manje nego prošlog petka, dok je ista količina polovinom prošlog mjeseca koštala četiri dolara više.
Te promjene cijene sirove nafte nisu dovele do promjena cijene goriva na tržištu Srbije, ali ni u regionu, a iako su cijene prilično ujednačene, razlike ima, čak i do pola evra po litru.
Tako je u Bosni i Hercegovini i za litar bezolovnog benzina i dizel goriva potrebno oko 1,07 evra, a u Grčkoj za benzin treba oko 1,60 evra, pa za punjenje rezerovara od 40 litara u BiH treba oko 42,80 evra, a u Grčkoj oko 64 evra, odnosno za jedan rezervoar benzina kupljenog u u Grčkoj u BiH se može natočiti jedan i po.
Kad je dizel gorivo u pitanju, najpovoljnija je cijena u Makedoniji jer je litar oko 0, 92 evra, a u Grčkoj je nasjkuplji i košta oko 1,30 evra, pa je ušteda pri kupovini 40 litara goriva 15 evra, jer u Makedoniji ta količina košta oko 36,80 evra, a u Grčkoj oko 52 evra.
Cijena goriva u Srbiji, slobodno se može reći, smjestila se u sredinu, kad je region u pitanju, odnosno nije ni najviša ni najniža.
Za litar bezolovnog benzina u našoj zemlji je potrebno oko 1,18 evra, a dizel goriva oko 1,24 evra. Cijena benzina niža je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Sloveniji, ali je ovo gorivo skuplje nego u Makedoniji, BiH i Bugarskoj.

Gotovo isto kao i u Srbiji litar dizela košta u Hrvatskoj i Sloveniji, ali je jeftinije ovo gorivo natočiti u Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, BiH.
Naime, u Hrvatskoj litar benzina košta oko 1,34 evra, dok je dizel 1,25 evra, u Crnoj Gori bezolovni benzin košta oko 1,32 evra,a dizel oko 1,19 evra, u Sloveniji je litar bezolovnog benzina 1,36 evra, dok za dizel treba izdvojiti 1,25 evra.
Cijene goriva u Mađarskoj gotovo da su identične, jer litar bezolovnog benzina košta oko 1,20 evra, a dizela oko 1,21 evro, a slično je i u Rumuniji ali je tamo cijena viša – litar bezolovnog benzina košta oko 1,30 evra, a dizela oko 1,29 evra.
Uz Bugarsku gdje bezolovni benzin košta oko 1,12 evra, a litar dizela oko 1,16 evra, cijena benzina povoljna je i u Makedoniji jer je litar 1,14 evra.
Dakle, razlike u cijeni goriva postoje, pa bi, za one koji kreću put mora automobilom, bilo dobro da prije nego što krenu pogledaju koliko košta gorivo u okruženju, jer se pametnim točenjem rezervoara može dosta uštediti ili ostati i s manje para u novčaniku pri kupovini iste količine iste robe.
Ušteda je najveća ako se gorivo kupuje u BiH ili Makedoniji, pa i u Bugarskoj, a računica kaže da se može uštediti i do dvadesetak evra po rezervoaru. To nije zanemarljiva suma i treba dobro razmisliti prije nego što se stane na pumpu, naravno, ukoliko su ove zemlje na putu do odredišta za odmor.
Pola evra za litar u Rusiji
Najpovoljnija cijena goriva u Evropi je, naravno, u Rusiji, gdje je za litar potrebno daleko manje od jednog evra. U ovoj zemlji za litar bezolovnog benzina treba platiti oko 0,57 evra, a dizela oko 0,55 evra.
Najskuplje je gorivo u najrazvijenijim evropskim zemljama, pa recimo vozači u Holandiji za litar bezolovnog benzina moraju da plate oko 1,73 evra, dok je dizel gorivo najskuplje u Velikoj Britaniji, jer litar košta 1,70 evra. Dnevnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti