Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRepublika Srpska za saradnju u oblasti energetike

Republika Srpska za saradnju u oblasti energetike

BEOGRAD, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Beogradu da je Republika Srpska otvorena za saradnju sa drugim državama u oblasti energetike.

Đokić je podsjetio da u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom postoji saradnja, a u oblasti energetike postoji i trojni sporazum vlada Srbije, Italije i Republike Srpske u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Drini, te istakao da Srpska nema smetnji da uđe u zajedničke projekte.

Odgovarajući na pitanje šta misli o povezivanju elektroprivreda Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, Đokić je ponovio da Srpska neće ići u privatizaciju elektroprivrede.

“To je ključni resurs na kome se može razvijati Republika Srpska u budućnosti, i ne želimo mijenjati taj smjer, ali smo za saradnju i mislimo da je ona moguća”, rekao je Đokić na 15. Ekonomskom samitu Srbije, i ocijenio da bi tu saradnju trebalo intenzivirati.

Prema njegovim riječima, Srbija i Republika Srpska, ako nemaju spoljnog partnera, treba same da pristupe izgradnji novih energetskih objekata, uz dogovor o tome kako obezbijediti finansijska sredstva.

“Ni jedna ni druga republika ne vjerujem da raspolažu sredstvima iz sopstvenih rezervi ili budžeta da bi mogli nositi tako velike projekte, ali prostora za takvu vrstu saradnje ima i treba je iskoristiti”, zaključio je Đokić.

On je rekao da se vladina politika razvoja Republike Srpske temelji na podsticanju i korišćenju domaćih resursa, prije svega sektora energetike, gdje se očekuje da bi do 2039 godine ukupni kapacitet elektrana od 1.400 megavata, trebalo da bude najmanje udvostručen.

Đokić kaže da je Republika Srpska sve svoje reforme temeljila na agendi puta ka EU, i smatra da je jedini put bez alternative u ovom trenutku.

On je naveo da je Republika Srpska teritorijalna politička zajednica, subjekat, koji je u stanju da vodi ozbiljne razgovore i izvršava obaveze i otvoren je za saradnju radi zajedničkog napretka svih zemalja regiona.

“Mislim da je to za svakoga ko u poslovnom svijetu želi napraviti rezultat sasvim dovoljno da može prihvatiti Republiku Srpsku kao partnera, a mi smo spremni da partnerstvo dokažemo na djelu”, rekao je Đokić. Srna

1 KOMENTAR

  1. E moj Ministre, Čika Pero, od tih hidrocentrala na srednjoj Drini neće biti ništa pošto su Italijani od toga odustali čim je pao Berluskoni. Kako je moguće da ti to ne znaš, ako se zna da si okružen “sposobnim” pomoćnicima i savetnicima. Berluskoni i njegov Ministar Scajola bez tendera (kao što rade naši u RS) izabrali privatnu kompaniju (sa sobom povezanu) kojoj su trebali da plate enormno visoku cenu (premiju) struje koja bi se proizvodila u tim centralama. Dodik i njegov pajtos Tadić mislili da po istoj formuli profitiraju, ali su se malo prešli u računici. Nova Rencijeva Vlada i Evropska komisija stopirali sve, a Ministar Scajola završio u zatvoru. da li će neko kod nas u RS da završi u zatvoru. Možda oni koji su se slikali sa Berluskonijem ???

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti