Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrva trasa "Turskog toka" košta 3,3 milijarde evra?

Prva trasa “Turskog toka” košta 3,3 milijarde evra?

MOSKVA, Prva trasa gasovoda “Turski tok” mogla bi provizorno da košta 3,3 milijarde evra, rekao je zamjenik šefa “Gasproma” Aleksandar Medvedev.

On je dodao da je ova cifra privremena i zasniva se na troškovima gasovoda “Južni tok” za gradnju cjevovoda do Bugarske.

Prema ranijim procjenama, “Južni tok” trebalo je da košta oko 13,2 milijardi evra.

“‘Gasprom’ je uvjeren da nema i neće biti nikakvih problema u vezi sa gradnjom prve linije ‘Turskog toka'”, rekao je Medvedev, dodajući da će gas biti isporučivan Turskoj preko prve linije.

Medvedev je istakao da je “Gasprom” već potpisao sporazume o isporuci gasa sa turskim “Botasom” i privatnim uvoznicima prirodnog gasa.

“Međuvladin sporazum između Rusije i Turske o gradnji ‘Turskog toka’ mogao bi biti potpisan prije kraja ove godine”, rekao je on, prenio je TASS.

“Gasprom” namjerava da u potpunosti prekine slanje gasa Evropi preko Ukrajine nakon 2018. godine uz pomoć “Turskog toka”.

“Gasprom” je u decembru prošle godine potpisao sporazum sa “Botasom” o povećanju ruske isporuke gasa Turskoj. Turski uvoznici gasa, uključujući “Bosforus gas” i “Šel”, uspjeli su da dobiju popust od “Gasproma” nakon teških pregovora.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti