Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOd 1. jula skuplja struja za domaćinstva

Od 1. jula skuplja struja za domaćinstva

TREBINJE, Struja za domaćinstva u Republici Srpskoj poskupljuje od 1. jula u prosjeku za 9,4 odsto, odlučila je danas Regulatorna komisija ze električnu energiju Republike Srpske /RERS/.

Predsjednik RERS-a Milenko Čokorilo rekao je da će ukupno povećanje struje u prosjeku za tarife koje reguliše ova komisija, a to su domaćinstva, mali komercijalni kupci i javna rasvjeta biti 8,1 odsto.

Čokorilo je naveo da će struja za sve kupce u Srpskoj poskupjeti u prosjeku za 8,76 odsto, dok poskupljenja neće biti za kupce iz kategorije javne potrošnje – zanatlije, mala komercijalna preduzeća jer su oni tražili da budu izuzeti.

Za industrijske kupce Regulatorna komisija nije donijela odluku, jer, kako kažu, nije u njenoj nadležnosti, međutim na formalnim raspravama i u toku postupka “Elektroprivreda Republike Srpske” se izjasnila da će ove kupce snabdijevati po istim cijenama energije, odnosno po cijenama proizvodnje i usluge snabdijevanja, kao što će i kupce koji imaju pravo na javno snabdijevanje za koju Regulatorna komisija utvrđuje tarife.

U RERS-u kažu da će u skladu sa takvim izjavama doneseni procenti za industrijske kupce uslijediti kada “Elektroprivreda” donese tu odluku.

Šef Sektora za tržište i tarife Nada Ćeranić je, pojašnjavajući poskupljenje cijene struje za domaćinstva, rekla da će za domaćinstva kojima se aktivna električna energija utvrđuje u jednoj tarifi povećanje iznositi 9,9 odsto, a za domaćinstva kojima se ta energija utvrđuje i naplaćuje u dvije tarife 7,4 odsto.

“Ovo su procenti izvedeni na osnovu prosječnih pokazatelja”, navela je Ćeranićeva.

Član RERS-a Mladen Štaka istakao je da je od povećanja koja su tražila energetska preduzeća u ukupnom iznosu od 63 miliona KM, Regulatorna komisija prihvatila 45 miliona KM, te dodao da su najznačajnija povećanja tražile termoelektrane.

“Regulatorna komisija nije u cijelosti prihvatila četrdesetak miliona troškova. Termolektrana Ugljevik zahtijevala je povećanje od 22 miliona, od čega je prihvaćeno 18 miliona”, rekao je Štaka i dodao da je od 28 miliona koliko je zahtijevala Termolektrana Gacko prihvaćeno 19 miliona.

On je napomenuo da nisu mogli da prihvate neke troškove koji se odnose na fiksne, a to su održavanje opreme i sredstava za rad.

Direktor za distribuciju u “Elektroprivredi Republike Srpske” Dalibor Muratović podsjetio je da su proizvodna i distributivna preduzeća prilikom podnošenja zahtjeva za promjenu cijene električne energije zatražila ukupno povećanje troškova i cijena za kupce u Srpskoj za 8,68 odsto u odnosu na cijene koje su odobrene u prethodnom tarifnom postupku 2009. godine.

“Podnesene zahtjeve analizirala je Regulatorna komisija koja je cijenila opravdanost dostavljenih troškova i na bazi nacrta bilo je predviđeno da bude priznato oko 80 odsto nominovanih troškova”, rekao je Muratović.

Muratović je napomenuo da odluku o promjeni cijene električne energije ne mogu komentarisati, jer im nije dostavljena, ali da je ona konačna i da je za “Elektroprivredu” obavezujuća u svojoj primjeni. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti