Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasHarvard: Ukinuti zabranu izvoza nafte

Harvard: Ukinuti zabranu izvoza nafte

VAŠINGTON; SAD bi zaradio 23 milijarde dolara do 2030. ukoliko ukine zabranu izvoza najvećeg dijela naftnih proizvoda, navodi se u studiji.

Sjedinjene Američke države moraju ukinuti “zastarjelu” zabranu izvoza nafte da bi ostvarile punu ekonomsku i geopolitičku prednost procvata proizvodnje nafte iz škriljaca, navodi se u studiji Poslovne škole Univerziteta Harvard.
Ukidanje 40-godišnje zabrane izvoza najvećeg dijela naftnih proizvoda, uvedene kao odgovor na arapski naftni embargo 1975. i ublažavanje restrikcija na izvoz tečnog prirodnog gasa donijelo bi 23 milijarde dolara u američki budžet do 2030.
To bi dovelo do otvaranja desetina hiljada novih radnih mjesta i omogućilo SAD-u veći utjecaj u svijetu, navodi se u studiji, prenosi Reuters.
“Danas, zabrana izvoza nafte umanjuje tržišne mogućnosti za naše proizvođače i smanjuje privredni rast SAD-a, dok zauzvrat ne nudi nikakve koristi Americi, niti Amerikancima”, navode autori studije izrađene u saradnji sa Boston Consulting grupom.
Poziv za ukidanje zabrane dolazi u vrijeme žustre rasprave u Vašingtonu o toj temi, nakon što su republikanci u posljednjih nekoliko mjeseci prijedlog zakona o ukidanju zabrane predstavili i gornjem i donjem domu američkog Kongresa.
Proizvođači nafte koji žele da izvoze u Aziju i Evropu navode da zabrana izvoza dovodi do gomilanja zaliha kod kuće, što bi moglo da uguši procvat vađenja nafte iz škriljaca.
Dio demokrata protivi se tome, navodeći da bi izvoz podigao domaće cijene nafte.
Zahvaljujući hidrauličnom bušenju škriljaca, proizvodnja prirodnog gasa u SAD-u skočila je 35 posto od 2005, a proizvodnja nafte 45 posto od 2010.
Harvard navodi da bušenje škriljaca doprinosi američkom bruto društvenom proizvodu sa 430 milijardi dolara godišnje i omogućava posao za više od 2,7 miliona ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti