Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSindikat Sloga:Građani plaćaju MMF-u danak u struji

Sindikat Sloga:Građani plaćaju MMF-u danak u struji

BEOGRAD, Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da najavljeno povećanje cijene struje nema veze sa racionalnošću i funkcionisanjem elektroprivrednog sistema, već isključivo garanciju Srbije da će zbog izostanka privrednog rasta vraćati MMF-u sredstva koja je uzimala i nastavlja da uzima od te institucije kroz kreditne aranžmane.

 

“To se vidi iz same preraspodele sredstava, gde je čak 7,5 odsto usmereno akcizom u budžet, a ostatak od 12 odsto u Elektopriprivredu Srbije, kao i objašnjenja ministra finansija Dušana Vujovića da je struja poskupela samo za građane, ali ne i za industriju”, piše u saopštenju.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da je to loša zamisao i da je cijena struje morala ostati socijalna kategorija.

Kako navode, trebalo je uložiti maksimalne napore njene naplate od onih najvećih i najbogatijih dužnika koji je godinama ne plaćaju, a svako njeno eventualno povećanje prema građanstvu bi moralo biti usklađeno sa rastom njihovih plata i penzija kako bi im se zaštitio ekonomski standard.
“U ovoj zemlji, na nesreću svih nas privrednog rasta i ekonomskog standarda gotovo i nema, a Srbija je još uvek među poslednjim zemljama iz okruženja na bilo kojoj listi ekonomskog rangiranja“, navode iz sindikata.
Oni podsjećaju i na riječi ministarke Zorane Mihajlović koja je, kako navode, uoči dolaska na vlast obećala smanjenje cijene struje za 20 odsto i izgradnju novih energetskih sistema, što se nije dogodilo.
“Akciza za struju je danak u struji koju građani Srbije plaćaju Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i čiji će negativni rezultati biti još vidljiviji u nastavaku daljeg urušavanja njihovog standarda”, ističu iz udruženih sindikata. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti