Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUkrajina najavljuje da će prestati kupovati ruski gas

Ukrajina najavljuje da će prestati kupovati ruski gas

KIJEV, Ukrajina planira početi eksploataciju gasa na svojem teritoriju, a za tri do četiri godine prekinuti kupovinu gasa od Rusije i Evrope.

To je u emisiji ukrajinskog Petog kanala saopštio ministar za energetiku Ukrajine Vladimir Demčišin, a prenosi RIA Novosti.
„Bušenje je relativno jedostavno, jer regije imaju svoje cjevovode… Uvjeren sam da su strani investitori spremni ulagati… Možemo urediti situaciju sa plinom, povećavajući vlastitu proizvodnju i smanjujući u značajnoj mjeri potrošnju”, izjavio je Demčišin.

Prema njegovim riječima, za realizaciju ovog plana će biti potrebne tri-četiri godine.

Što se tiče ruskog gasa, ministar energetike je istakao da Kijev očekuje da će dogovor o cijeni biti postignut tokom sljedeće dvije sedmice.
„Nadam se da će cijena biti niža nego danas. Naftogas Gazpromu plaća 247 dolara. Uvjeren sam da će cijena u trećem kvartalu biti niža i to je pitanje pregovora”, izjavio je, istaknuvši da se Kijev zalaže za to da „popust nastavi vrijediti do kraja sezone grijanja”.
Demčišin pritom smatra da je cijena koju Gazprom plaća za tranzit gasa preko teritorija Ukrajine do Evrope previše niska.
„Tranzit se plaća 2,8 dolara, a danas bi taksa trebala biti negdje oko pet dolara kako bi se nadoknadili troškovi transporta”, izjavio je Demčišin.
Zamjenik predsjednika uprave Gasproma Aleksandar Medvedev je 9. juna saopštio da će cijena ruskog gasa za Ukrajinu u trećem kvartalu ove godine iznositi 287 dolara za 1.000 metara kubnih, dok će u četvrtom kvartalu pasti na 262,5 dolara.

Prema sporazumu između zemalja, kada je cijena plina ispod 330 dolara, popust nije 100 dolara, nego 30 odsto. Polazeći od toga u trećem kvartalu će Ukrajina plaćati za gas oko 200 dolara za 1.000 metara kubnih, a u četvrtom 184 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti