Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSporazum o "Turskom toku" moguć do jula

Sporazum o “Turskom toku” moguć do jula

MADRID, Rusija i Turska dogovorile su se da pripreme pravno obavezujuće dokumente o gradnji gasovoda “Turski tok” do kraja juna, izjavio je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

“Ne mogu vam reći tačan datum potpisivanja sporazuma. To će zavisiti od internih procedura, njegovog usvajanja, ratifikacije i ostalog. Do kraja juna biće pripremljen barem nacrt dokumenta. Naravno, vjerujemo da dokument treba da bude potpisan prije početka gradnje”, rekao je Novak agenciji RIA “Novosti”.

“Turski tok” bi trebalo da poveže Rusiju i Tursku preko Crnog mora. Planirani kapacitet gasovoda je 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Očekuje se da će gasovod postati operativan 2016. godine, kao zamjena za otkazani projekat “Južni tok”, navodi “Sputnjik”.

Moskva i Atina vjerovatno će tokom predstojećeg Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu potpisati sporazum o gradnji produžetka “Turskog toka” na teritoriju Grčke, rekao je Novak.

On je dodao da će detalji tog dokumenta biti objavljeni poslije potpisivanja.

Forumu, koji se održava od 18. do 20. juna, prisustvovaće ruski predsjednik Vladimir Putin i grčki premijer Aleksis Cipras.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti