Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Srpska spremna da intenzivira izgradnju objekata

Đokić: Srpska spremna da intenzivira izgradnju objekata

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Srpska spremna da preduzme sve aktivnosti da bi se intenzivirala izgradnja objekata u oblasti obnovljivih izvora energije.

Đokić je na sastanku sa predstavnicima Udruženja “Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora” u Banjaluci rekao da cijeni njihovu odlučnost da uspješno realizuju svoje investicije, koje su korisne sa aspekta bilansa u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i povećanja vrijednosti domaćeg proizvoda.

“Investiranje u obnovljive izvore energije je ne samo zahtjev Energetske zajednice, koga sve više prepoznajemo u njihovoj politici kao tendenciju, već i realnost za Republiku Srpsku”, naveo je Đokić.

Đokić je naglasio da će resorno ministarstvo u narednom periodu analizirati sva pitanja u vezi sa realizacijom koncesionih ugovora i primjenu propisa iz ove oblasti da bi podrška svim investicijama bila što operativnija.

Predstavnici Udruženja istakli su da je cilj njihovog organizovanja bio da se promovišu dobri projekti i da se zajedničkim nastupom prema institucijama Republike Srpske, lokalnim zajednicama, javnosti i medijima riješe sva otvorena pitanja u vezi sa uspješnom realizacijom investicija u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Prenoseći dosadašnja iskustva, predstavnici Udruženja istakli su da imaju dobru saradnju sa resornim ministarstvima, ali da se poteškoće javljaju u pojedinim lokalnim zajednicama koje nisu pokazale razumijevanje ni spremnost da podrže projekte koji se realizuju na njihovom prostoru.

Članovi Udruženja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora su preduzeća iz sastava austrijskog “Kelaga”, zatim “ERS-male hidroelektrane” iz Istočnog Sarajeva i preduzeće “Mega elektrik” iz Banjaluke. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti