Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPotpisan Memorandum o izgradnji gasovoda

Potpisan Memorandum o izgradnji gasovoda

SANKT PETERBURG, Naftne kompanije “Gasprom”, “E.ON”,”Šel” i “O-Em-Ve” izgradiće gasovod od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora, čiji će kapacitet iznositi 55 milijardi metara kubnih gasa.

Predstavnici ovih kompanija danas su, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Memorandum su potpisali predsjednik Upravnog odbora ruske naftne kompanije “Gasprom” Aleksej Miler, član Upravnog odbora njemačke elektroenergetske kompanije “E.ON” Klaus Šefer, direktor britanskoholandske naftne kompanije “Rojal dač šel” Ben van Beurden i član Izvršnog odbora austrijske energetske kompanije “O-Em-Ve” Manfred Lajtner.

“Memorandum pokazuje namjeru strana da realizuju projekat izgradnje dvije trase naftovoda od obale Rusije preko Baltičkog mora do obale Njemačke. Kapacitet gasovoda biće 55 milijardi metara kubnih godišnje”, navodi se u saopštenju “Gasproma”.

S obzirom na pad domaće proizvodnje u evropskim zemljama i povećanje globalne potražnje za gasom, strane ističu neophodnost razvoja nove infrastrukture za sigurno snabdijevanje evropskih kupaca ovim ekološki čistim gorivom.

U saopštenju se dodaje da će strane potpisnice Memoranduma nastaviti radnje na osnivanju zajedničke kompanije za realizaciju projekta u bliskoj budućnosti, prenosi agencija “Sputnjik”.

“Planirano je da u projekat budu uključene pozitivne strane koje su dobijene ekspertizom i radom `Sjevernog toka` od 2012. godine, uključujući i rezultate sprovedene studije izvodljivosti”, navodi se u saopštenju.

Miler je rekao da je “Gasprom”, od puštanja u rad gasovoda “Sjeverni tok”, istraživao mogućnosti potencijalnog produženja gasnog puta.

“Sada ćemo nastaviti sa realizacijom ovog projekta sa našim partnerima. Razvoj dodatne infrastrukture za gas najkraćim putem koji povezuje gasna polja na sjeveru Rusije sa evropskim tržištima doprinijeće poboljšanju bezbjednosti i pouzdanosti isporuka gasa”, izjavio je Miler.

Šefer je rekao da se ovim projektom planira nastavak uspješne saradnje sa “Gaspromom”.

“Iskustvo stečeno sa `Sjevernim tokom` pokazalo je da je transport gasa kroz Baltičko more pouzdano rješenje za potrebe EU”, precizirao je Šefer.

Lajtner je ocijenio da je to je ključni korak ka unapređenju sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti