Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrpska može postati centar za snabdijevanje ruskog tržišta

Srpska može postati centar za snabdijevanje ruskog tržišta

SANKT PETERBURG, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom dogovorio posjetu ruske delegacije Banjaluci polovinom jula radi sačinjavanja konkretnih programa o dugoročnoj proizvodnji robe za snabdijevanje ruskog tržišta.

“Dogovoreno je da delegacija iz Sankt Peterburga do sredine jula dođe u Republiku Srpsku da vidi šta Srpska može dugoročno da proizvodi i da se na taj način nama pomogne, da se organizuje proizvodnja uz podršku ruskih finansijskih institucija i osigura izvoz te robe”, rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Sankt Peterburga.

Predsjednik Srpske je rekao da je moguće postizanje sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda, tekstila, obuće i ostalog što je potrebno ruskom tržištu.

Poltavčenko je na sastanku sa Dodikom govorio o mogućnostima da Srpska postane zamjenski centar za snabdijevanje robom koja je potrebna Rusiji, odnosno Sankt Peterburgu.

Tema razgovora bile su mogućnosti uspostavljanja turističke saradnje kako bi Rusi dolazili da posjete Republiku Srpsku, ali i ljudi iz Srpske odlazili u Rusiju i u oblast Sankt Peterburga.

“Moramo da poradimo više na tome da se turističke organizacije i agencije Republike Srpske i Sankt Peterburga angažuju na aranžmanima koje će omogućiti posjete, kako u Republiku Srpsku, tako i u Rusiju”, istakao je Dodik, koji je ovaj sastanak ocijenio veoma uspješnim.

Poltavčenko, koga je Dodik nazvao prijateljem Republike Srpske i srpskog naroda, pozvao je ovom prilikom Srpsku da u Sankt Peterburgu učestvuje u manifestaciji “Kulturni forum svijeta”, koja će okupiti oko 7.000 učesnika iz 140 zemalja.

“To je mogućnost da predstavimo svoje potencijale i na taj način ih animiramo za naša dostignuća u oblasti kulture, privrede, turizma i drugog”, rekao je Dodik.

Dodik je razgovarao i sa generalnim direktorom preduzeća “Zarubežnjeft” Sergejom Kudrjašovom i njegovim saradnicima o osposobljavanju i jačanju poslovnog potencijala i kapaciteta Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i distributivnih sistema u okviru benzinskih pumpi.

“Njihov interes zasniva se i na tome da grade velike centre uz autoput prema Doboju i Gradišci, da razgovaramo o tome na kojim lokacijama će se graditi takvi centri, benzinske pumpe, restorani, supermarketi i drugi prateći savremeni objekti”, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik će se večeras u Sankt Peterburgu sastati i sa predstavnicima bankarskog sektora koji imaju interes da podrže i garantuju kupovinu metalnih proizvoda iz Republike Srpske, koji su neophodni na ruskom tržištu.

Dodik u Rusiji učestvuje na 19. Međunarodnom ekonomskom forumu, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti