Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRuski zajam finansira gradnju gasovoda

Ruski zajam finansira gradnju gasovoda

MOSKVA, Grčka će finansirati gradnju dionice gasovoda “Turski tok” na svojoj teritoriji zahvaljujući zajmu od Rusije, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksander Novak.

Novak i grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis prethodno su, u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, potpisali memorandum o gradnji ove dionice “Turskog toka”.

Lafazanis je rekao da će gradnju dionice na grčkoj teritoriji u vrijednosti od dvije milijarde evra finansirati ravnopravno podružnica ruske banke VEB i jedna grčka kompanija, prenio je TASS.

Novak je juče izjavio da bi ruske kompanije i banke mogle da učestvuju u finansiranju infrastrukture “Turskog toka” u Grčkoj.

“Taj projekat je u fazi izrade, ali ruska strana je spremna da učestvuje u finansiranju gradnje infrastrukture”, rekao je ruski ministar.

“Turski tok” bi trebalo da poveže Rusiju i Tursku preko Crnog mora, a njegov nastavak bi trebalo da ide u evropske zemlje. Planirani kapacitet gasovoda je 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Očekuje se da će gasovod postati operativan 2016. godine, kao zamjena za otkazani projekat “Južni tok”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti