Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDodik: Treba ukinuti odluku o poskupljenju struje

Dodik: Treba ukinuti odluku o poskupljenju struje

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bi odluku o poskupljenju struje trebalo ukinuti, donijeti novi zakon o električnoj energiji koji je već u formi prijedloga i izabrati nove članove Regulatorne agencije jer je sadašnjim istekao mandat, i tek onda staviti na dnevni red odluku o cijeni električne energije.

Dodik je naglasio da treba imati u vidu da je Srpska u fazi prilagođavanja novim standardima i novim pravilima liberalizacije tržišta električne energije, da je cijeli elektro sistem Srpske opterećen izdvajanjima za solidarne potrebe u vezi sa prošlogodišnjim poplavama, te da se vodilo računa da se eventualno poskupljenje ne desi u dramatično velikom obimu.

Prema njegovim riječima, Srpska godinama unazad ima najjeftiniju struju u regionu, a i eventualnim poskupljenjem koje je predloženo ta cijena bi ostala najniža u regionu.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci naglasio da je prosječno domaćinstvo u Srpskoj trošilo oko 31 KM za potrošnju električne energije, a da bi, prema sada predloženom rješenju, to iznosilo oko 35 KM, dok se za korišćenje mobilnog telefona po korisniku, a kojih je više u jednom domaćinstvu, izdvaja oko 60 KM mjesečno.

Predsjednik Srpske je rekao da vlasti treba da pomognu onima koji su ugroženi padom standarda i podsjetio da je Vlada uvijek imala svoj program subvencija i pomoći onima koji su najugroženiji u tom sistemu, ali i da građani moraju da razumiju da je u pitanju održivost jednog cijelog sistema.

“Ne mogu da vjerujem da su neki bili skloni da prave toliku galamu u vezi sa najavom povećanja cijene električne energije koje je minimalno i koje u suštini jeste prilagođavanje”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da se i cijena električne energije u Brčkom držala na istom nivou zahvaljujući Srpskoj, dok je u Federaciji BiH i “Elektroprivredni Herceg-Bosne” nekoliko desetina puta veća nego u Srpskoj. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti