Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbija pronašla nove izvore snabdjevanja gasom

Srbija pronašla nove izvore snabdjevanja gasom

 

BEOGRAD, Osim iz Rusije, Srbija će poslije 2019. godine moći da se snabdjeva gasom iz Azerbejdžana, sjeverne Afrike i Katara.

Izgradnja gasovoda Niš – Dimitrovgrad, kojim bi se Srbija povezala sa Bugarskom i tako došla do još dva izvora snabdjevanja gasom, jedan je od šest prioritetnih projekata Evropske komisije (EK).
Memorandum kojim je to i potvrđeno potpisalo je 15 ministara energetike evropskih zemalja u Dubrovniku.
“Pored interkonekcije Grčke i Bugarske, druga po važnosti je veza Srbije i Bugarske. Vrednost ovog projekta, 108 kilometara gasovoda na našoj teritoriji, jeste 68 miliona evra”, kaže  ministar energetike Srbije  Aleksandar Antić.
Antić je istakao da su EK uputili zahtjev da oni finansiraju 53 miliona kroz IPA fondove, a da Srbija plati ostatak. “Ali o tome ćemo tek pregovarati”, kaže on.
Cijeli posao trebalo bi da se završi do kraja 2018, a prvi gas bi krenuo već 2019. Do tada treba da budu završeni gasovodi TAP i TANAP, kojim će stizati gas iz Azerbejdžana. Trasa gasovoda “Južni koridor” (TAP i TANAP) ide iz Azerbejdžana kroz Gruziju, Tursku do Grčke, sa kojom Bugarska pravi vezu, a Srbija sa Bugarskom.
“Pošto je u pitanju dvosmerna veza, preko grčkog terminala u luci Aleksandropolis jugoistočna Evropa bi mogle da dođe i do gasa iz severne Afrike i Katara, odakle se gasom snabdeva Italija“, kaže Antić.
On dodaje da je u ovom trenutku teško reći da li će gas iz Azerbejdžana biti jeftiniji od ruskog koji Srbija trenutno kupuje. Blic

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti