Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZotović: Remontom do bolje stabilnosti u radu

Zotović: Remontom do bolje stabilnosti u radu

TREBINJE, Redovni godišnji remont na postrojenjima Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ završen je u planiranom roku i znatno će doprinijeti stabilnom i funkcionalnijem radu, kaže izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ljubomir Zotović.

Zotović je rekao da je preduzeće finansiralo radove sa 100.000 KM.

On je naveo da je kompletan posao završen, uglavnom, zahvaljujući sopstvenoj radnoj snazi, ali da su bila angažovana i preduzeća specijalizovana za radove koji ne mogu biti obavljeni u vlastitoj režiji.

U toku remonta ispitano je prisustvo toksičnih materija u turbinama i generatorima, što je preduslov za nastavak radova na revitalizaciji elektrane prema projektu “Pauver tri – faza tri”. Obavljena je i sanacija radnih kola turbina, kao i druge prateće aktivnosti.

Zotović je rekao da je u proteklom periodu urađen i remont HE “Trebinje 2” gdje je izgrađen novi sistem upravljanja elektranom koji omogućava savremeniji i moderniji eksploatacioni rad.

On je podsjetio da je i u HE “Dubrovnik” urađen remont na agregatu dva, dok se na agregatu jedan radi potpuna revitalizacija.

Zotović je naveo da se završetak radova se očekuje do kraja oktobra, nakon čega će cjelokupan sistem biti još bolji i stabilniji.

U HET-u ističu da se remontnim aktivnostima pouzdanost elektrana dovodi na viši nivo tako da se ne očekuju problemi u radu, te da će u narednom periodu sistem odgovoriti svim zahtjevima elektroenergetskog sektora Republike Srpske. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti