Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti"Edison spa" zainteresovan za obnovljive izvore energije

“Edison spa” zainteresovan za obnovljive izvore energije

BANJALUKA, Italijanska kompanija “Edison spa” zainteresovana je da investira u projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, a postoji i interes za zajednička ulaganja sa “Elektroprivredom Republike Srpske”, rečeno je na sastanku ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima ove kompanije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Đokić je upoznao regionalnog menadžera ove kompanije za Balkan Irenu Salerno i šefa kancelarije EBRD-a u BiH Jana Brauna o podatku da su Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2030. godine predviđene investicije u ovaj sektor u iznosu od oko šest milijardi evra, ističući da je Srpska otvorena za nove investicije.

“U narednom periodu težište želimo da stavimo na izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i zainteresovani smo da sve potencijale realizujemo kroz dobre energetske projekte”, rekao je Đokić.

On je u ime Vlade zahvalio predstavnicima EBRD-a za spremnost da podrže investicije u Republiku Srpsku, izrazivši nadu da će saradnja sa kompanijom “Edison spa” u što kraćem vremenskom roku biti konkretizovana, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Menadžer “Edison spa” Irena Salerno rekla je da je ova kompanija zainteresovana da investira u projekte u oblasti obnovljivih izvora energije instalisane snage veće od 20 megavata, te da postoji interes i za zajednička ulaganja sa “Elektroprivredom Republike Srpske”.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun izrazio je spremnost da ova finansijska organizacija podrži energetske projekte koje bi zajedno realizovali “Elektroprivreda” i kompanija “Edison spa”.

Kompanija “Edison spa” jedna je od najvećih energetskih kompanija u Evropi koja se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije, prirodnog gasa i sirove nafte, a od 2012. godine u vlasništvu je grupacije “Elektrisit de frans”, vodećeg svjetskog proizvođača električne energije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti