Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBivši direktor oštetio Elektroprivredu BiH za 2,1 milion KM

Bivši direktor oštetio Elektroprivredu BiH za 2,1 milion KM

SARAJEVO , Bivši direktor Elektroprivrede BiH Meho Obradović osuđen je danas u prvostepenom sudskom postupku na godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.
Kako je navedeno u presudi, Obradović je osuđen jer je svjesno zloupotrijebio položaj i ovlaštenja dok je bio na poziciji generalnog direktora Elektroprivrede BiH i to na način što je dionicama, koje je EPBiH imala u tadašnjoj Tuzlanskoj banci, platio sanaciju na objektima EPBiH i to privatnim firmama, koje poslove sanacije nisu završile u roku.
Obradović je ove ugovore potpisao 1997. i njima je bilo predviđeno avansno stopostotno plaćanje dionicama odmah nakon potpisivanja ugovora, bez obzira na to što poslovi nisu bili okončani. Na ovaj način je, kako je navedeno u presudi, Elektroprivreda oštećena za 2,1 milion KM, odnosno Obradović je u toj vrijednosti osigurao korist za devet privatnih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona.
Nakon čitanja presude, Obradović se obratio Sudu, kazavši kako je iznenađen iščitanom presudom, pogotovo kad se uzme u obzir da su tokom suđenja iznesene činjenice koje su njemu išle u korist i koje negiraju neizvršenje ugovornih obaveza, a samim tim i nanošenje štete Elektroprivredi.  Vijesti.ba/Oslobođenje

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti