Subota 13. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGrabovica: Uštede neće biti dovoljne

Grabovica: Uštede neće biti dovoljne

SARAJEVO, Generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Elvedin Grabovica kazao je danas novinarima u Sarajevu da sporazum, koji je dogovoren između Vlade FBiH, Elektroprivrede i sindikata radnika rudnika uglja u FBiH, predviđa uštede kao jednu od mjera za razvoj i modernizaciju rudnika, ali je naglasio da to neće biti dovoljno za punjenje fonda planiranog za te svrhe.
“Bilo je riječi o određenim uštedama i spremni smo na to, ali se bojim da će to biti nedostatno da se ostvari sve ono što je i dogovoreno ili neko nije sagledao u potpunosti cjelokupnu situaciju”, kazao je Grabovica.
Po njegovim riječima, kompanija “Elektroprivreda BiH” je pozitivno poslovala u posljednje četiri godine i u istom periodu investirala u rudnike 200 miliona KM iz vlastitih sredstava.
“Spremni smo i na dodatne uštede. Niko ne bježi od ušteda, ali ako neko misli da će uštedama u ‘Elektroprivredi’ napuniti taj fond, grdno se vara”, ao je on.
Upitan za daljnje korake u “Elektroprivredi BiH” u vezi sa zahtjevima za uštede, Grabovica je podsjetio da je kompanija u većinskom vlasništvu Vlade FBiH te da će poštovati sve ono na šta ih bude obavezivala svojim aktima, u skladu sa zakonom i zakonskim procedurama.
Kazao je da sporazum između Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, Vlade FBiH i elektroprivrednih kompanija u Federaciji BiH ne znači odmah i povećanje cijene električne energije.
“Jasno je dogovoreno da će se napraviti plan ulaganja, raditi na kreiranju fonda i da će se napraviti plan ušteda i drugih akcionih planova neophodnih da bi došlo do punjenja tog fonda. Ali je jasno dogovoreno, jedan fening po kilovatu, jer će se iz tih sredstava, osim modernizacije i ulaganje u restrukturiranje rudnika, izdvojiti deset posto za pomoć socijalno ugroženim kategorijama i određeni procent za izostale obaveze rudnika prema PIO/MIO”, kazao je on.
Naglasio je da se za plate u “Elektroprivredi” izdvaja 180 miliona KM, a za spomenuti fond planirano je izdvajanje od oko 80 miliona KM. To, kako je kazao, pokazuje da se smanjenjem plaća od deset posto ne dobije ništa.
Predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Omer Sikira ponovio je da ni sindikat nije protiv ušteda, ali i dodao da “radnici Elektroprivrede neće još jednom plaćati ceh drugih”.
Vlada Federacije BiH smatra da u poslovanju elektroprivreda i rudnika postoje značajne rezerve, te da u ovom trenutku nije potrebno povećati cijenu električne energije da bi se realizovale mjere konsolidacije rudnika. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti