Ponedjeljak 26. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGrčka nastavlja da gradi gasovod za ruski gas

Grčka nastavlja da gradi gasovod za ruski gas

ATINA, Grčka namjerava da nastavi projekat Južnoevropskog gasovoda za isporuke ruskog gasa u Evropu, rekao je novi grčki ministar industrijskih reformi, životne sredine i energetike, Panos Skurletis.
On je, na ceremoniji primopredaje dužnosti u Ministarstvu energetike kazao da je to veliki projekat koji se mora nastaviti, prenosi ruska agencija Ria novosti.
U okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu u junu, ministri energetike Rusije i Grčke potpisali su međuvladin memorandum o saradnji u izgradnji gasovoda Turski tok na teritoriji Grčke, podsjetila je agencija Ria novosti. Projekat je dobio naziv Južnoevropski gasovod (SEP).
Dosadašnji ministar Panajotis Lafazanis je prilikom primopredaje dužnosti naglasio da je Južnoevropski gasovod za isporuke ruskog gasa od granice s Turskom u centralnu Evorpu prioritet za Grčku, i da Atina mora da nastavi njegovu realizaciju bez obzira na pritisak i prepreke Evropske unije.
Za realizaciju Južnoevropskog gasovoda planirano je formiranje zajedničke projektne kompanije, čiji osnivači će biti VEB Kapital s ruske strane i Enerdži investments pablik enterpajz (Energy Investments Public Enterprise, EIPE ) s grčke. EIPE će pripadati vladi Grčke.
Vrijednost Južnoevropskog gasovoda procjenjuje se na oko dve milijarde evra. Izgradnja bi trebalo da počne 2016. godine, a da se završi 2019.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti